Η Μαργαρίτα Ζακυνθινού Ξάνθη σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. (2011-2018) και στην ENSA Paris - La Villette (2016).

To 2022, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. ‘Σχεδιασμός - Χώρος - Πολιτισμός’ με θέμα "Εγχάρακτο τοπίο στο Λυκαβηττο: Σύνθεση στη διεπαφή του φυσικού και του ανθρωπογενούς", λαμβάνοντας υποτροφίες από το Ίδρυμα Λεβέντη, το Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη και το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται ο χώρος της πόλης, το δημόσιο κτίριο και η σχέση με τα κοινωνικά και πολιτιστικά περιβάλλοντα. Ειδική θεματική έρευνας αποτελεί ο κοινός τόπος ανάμεσα στο άστυ και τη φυσική τοπογραφία. Συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα “Πληθοπορισμός στην Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση: Εφαρμογή συμμετοχικής χαρτογράφησης του αστικού τοπίου για πανεπιστημιακούς φοιτητές”, 2022.

Επικουρικό διδακτικό έργο στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. στον τομέα των Συνθέσεων (2019-21). Διαλέξεις στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχ/κων Α.Π.Θ. και στο Τ.Α.Μ. Π.Θ. για ζητήματα σχεδιασμού του μουσειακού χώρου.

Από το 2015 συνεργάζεται με το γραφείο xza-architects σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, ενώ από το 2018 αποτελεί κεντρικό μέλος του. Το αρχιτεκτονικό έργο της έχει διακριθεί και δημοσιευθεί στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο.

Διακρίσεις της διπλωματικής της εργασίας: Α΄ Βραβείο “Mediterranean Mimar Sinan Prize 2018”. Εκπροσώπηση του ΕΜΠ και διάκριση στα 28 shortlisted projects “Young Talent Architecture Awards 2018 Fundació Mies van der Rohe”. Έκθεση στο Kültür Ve Sanat Merkezi, Κωνσταντινούπολη και στη Μπιενάλε της Βενετίας 2018. Συνδιοργάνωση έκθεσης με το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος με τίτλο “Γεφυρώνοντας το παρελθόν με το μέλλον, η Διώρυγα της Κορίνθου”, έκθεση της διπλωματικής και των ιστορικών τεκμηρίων του Αρχείου, 2018.

Διακρίσεις Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών: Αστικό Σήμα (Β΄ Βραβείο, 2015), Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου (Γ’ Βραβείο, 2015), Naxos House Project (1 από τα 3 ισότιμα βραβεία, 2016), Νέο Κυπριακό Μουσείο (Α’ Βραβείο, 2017), Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου (Β’ Βραβείο 2018), Νέα Γραφεία Διοίκησης ΕΥΔΑΠ (Α’ Βραβείο, 2022).

 

Ώρες γραφείου: Τετάρτη 09:00 – 14:00