09/01/2015

Ο καθηγητής του Τμήματός μας Πάνος Κούρος συντονίζει και συμμετέχει στο Εργαστήριο "Approximation exercises. Επιτελεστικά πρότζεκτ τέχνης στο αρχαιολογικό πεδίο." που διοργανώνεται στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5) το Σάββατο 10/1. 12:00-14:00. στα πλαίσια των συνεδριών των Αρχαιολογικών Διαλόγων 2015.

Εργαστήριο: Approximation exercises. Επιτελεστικά πρότζεκτ τέχνης στο αρχαιολογικό πεδίο.

Συντονισμός: Μάνθα Ζαρμακούπη και Πάνος Κούρος.

Συμμετέχουν: Φοίβη Γιαννίση, Μάνθα Ζαρμακούπη, Πάνος Κούρος, Νατάσα Μπιζά, Γιώργος Τζιρτζιλάκης.

Έργα:

• «Η αγάπη των ενάρξεων δεν είναι η γοητεία των απαρχών» (2014, σε εξέλιξη), Πάνος Κούρος.

• «Σχέδιο φύτευσης» (2014), Νατάσα Μπιζά.

• «Ομηρικά» (2009), «Καμία σχέση με τον Διόνυσο» (2011), «Τέττιξ» (2012), Φοίβη Γιαννίση.

Συζήτηση γύρω από τις δυνατότητες και συνθήκες κριτικής προσέγγισης και δημόσιας έκθεσης του αρχαιολογικού ευρήματος, αλλά και του τόπου του. Η συζήτηση θα γίνει με αφορμή τρία συγκεκριμένα έργα/δράσεις, αλλά θα πραγματευτεί και άλλα παραδείγματα επιτέλεσης της σχέσης ερειπίου-επισκέπτη, τα οποία αμφισβητούν την κυρίαρχη πολιτική ερμηνείας και έκθεσης του αρχαιολογικού ευρήματος και τις ιδεολογίες που σχετίζονται με αυτές.

Θέματα συζήτησης του εργαστηρίου

Μια συνέπεια της επικρατούσας πολιτικής ερμηνείας και έκθεσης του αρχαιολογικού ευρήματος είναι η αδυναμια κατανόησης και αξιολόγησής του, αλλά και εμπειρικής συσχέτισης με αυτό, πέραν από την κυριάρχη—επιστημονική, κρατική/εθνική ή άλλη—αφήγηση. Με ποιούς τρόπους συγκροτεί το έργο τέχνης ένα νέο κριτικό λόγο περί αρχαιολογίας; Πως εξυπηρετεί το αρχαιολογικό εύρημα την πολιτική της κυρίαρχης αφήγησης σχετικά με αυτό και τις ανάγκες των διαφορετικών εμπλεκομένων προσώπων ή θεσμών; Με ποιους τρόπους δοκιμάζει και προτείνει το project τέχνης μια διαφορετική συναναστροφή με το αρχαιολογικό εύρημα και τον αρχαιολογικό χώρο και επιχειρεί να προβάλει άλλες αδιερεύνητες δυνατότητες χρονικότητας και δημόσιας σφαίρας;