26/10/2014

O καθηγητής του Τμήματός μας Γεώργιος Α. Πανέτσος και η Δρ. Μαριλένα Κασιμάτη επιμελήθηκαν την έκθεση «Ελληνική Αναγέννηση: H αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν» και τον κατάλογο. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται κείμενα των Γεωργίου Α. Πανέτσου, Ειρήνης Φατσέα, Μανόλη Κορρέ, Robert Stalla, Rainald Franz, Andreas Zeese, Maren Groning, Villads Villadsen και Μαριλένας Ζ. Κασιμάτη.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αυστρίας, Δρ. Heinz Fischer, εγκαινίασαν την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου την πολύ σπουδαία έκθεση «Ελληνική Αναγέννηση: H αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν», στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη στην Αθήνα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 180 πρωτότυπα σχέδια (υδατογραφίες, μολύβια κ.ά.), προερχόμενα ως επί το πλείστον από αυστριακά και δανέζικα μουσεία και αρχεία, στην πλειοψηφία τους, αδημοσίευτα. Εκτίθεται επίσης, αριθμός επίπλων, αντικειμένων από επιχρυσωμένο μπρούντζο, καθώς και φωτογραφίες του 19ου αιώνα.

Η έκθεση «Ελληνική Αναγέννηση: H αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν» θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών της Βιέννης και την Εθνική Βιβλιοθήκη Τέχνης της Δανίας, υπό την αιγίδα της Αυστριακής και της Δανικής Πρεσβείας στην Αθήνα με μέγα δωρητή το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

κείμενο: Πέτρος Κουφόπουλος, Αν. Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτονικής Π.Π.