02/05/2023

Δρ. Εσθήρ Λέμη, Συνθέτις, Εικαστικός

Διάλεξη: "Αναζητώντας τον ήχο στη μνήμη / πρακτικές μουσικής σύνθεσης"

Στο πλαίσιο των μαθημάτων Εικαστικών Τεχνών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών

Σχεδιαστήριο 5, Τρίτη 2 Μαίου, 7:00 μ.μ.

Ο ήχος που καλείται να επενδύσει μια εικόνα είναι μια σύνθετη διαδικασία. Μια εικόνα αρχείου και το κείμενο που την περιγράφει μπορούν να δώσουν αρκετές πληροφορίες για ένα θέμα. Η ηχητική επένδυση μιας τέτοιας κατασκευής μπορεί να αποπροσανατολίσει από την αρχική στόχευση ή να εμβαθύνει στη θεματική της. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ηχητικό σχεδιασμό στις (εικαστικές ή πολυμεσικές) εγκαταστάσεις. Η συνύπαρξη του ήχου σε μια τέτοια κατασκευή δίπλα σε άλλες μορφές τέχνης θέτει πάντα τα ίδια προβλήματα αντίστιξης μεταξύ των τεχνών και των τεχνοτροπιών, θέματα μικροδομής και μακροδομής και, εντέλει, θέματα σύνθεσης.
Η συζήτηση για τον ήχο ξεκινάει με μια σειρά πρωταρχικών ορισμών και παραδοχών, όπως τη διαφορά μεταξύ θορύβου και ήχου υποβάθρου, τους ορισμούς που είναι κοινοί σε όλα τα πεδία των τεχνών εφορμώντας από τη μορφολογία της μουσικής σύνθεσης και σίγουρα προϋποθέτει την αντίληψη της χρονικότητάς και της χωρικότητάς του.

Η Δρ. Εσθήρ Λέμη ( PhD Φιλοσοφική Αθηνών, Τμήμα Μουσικών Σπουδών 2011, ZHDK Master of Electroacoustic Music 2009 Ζυρίχη, UDK Master of Arts 2003 Βερολίνο, ΑΣΚΤ Τμήμα Ζωγραφικής 1999) διδάσκει ηλεκτρονική μουσική στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Ήχου και Εικόνας και SFX για Κινούμενο Σχέδιο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Είναι υπότροφος ΙΚΥ (ΑΣΚΤ / εργαστήριο Ν. Κεσσανλή 1998), του Ιδρύματος Ωνάση (ΜΑ στη Γερμανία), της Ελβετικής Κυβέρνησης (ΜΑ στην Ελβετία) και του Ιδρύματος Προποντίς (PhD στην Ελλάδα). Για το ερευνητικό της έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το SNF- Swiss National Science Foundation για την συμμετοχή της στην ερευνητική ομάδα Immersive Swarm Spaces του μεταπτυχιακού τμήματος Μουσικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης (2009-2011) και ήταν η πρώτη ευρωπαία καλλιτέχνις στην οποία απονεμήθηκε η υποτροφία Fulbright-Schuman (2014) για την μεταδιδακτορική της έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (Η.Π.Α.) στο τμήμα Performing Arts Technology. Ως εικαστικός έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως συνθέτης δημιουργεί κυρίως γραφικές παρτιτούρες που συνδυάζουν εικόνα-ήχο-κίνηση και φωτισμούς και το ερευνητικό της έργο εστιάζει στην θεωρητική ανάπτυξη νέων μοντέλων επιτέλεσης και νέων χειρονομιών στη χρήση των ηχητικών της πηγών.