01/10/2019

VILLARD 21

Γεώργιος Α. Πανέτσος

Tο Villard είναι ένα διεθνές σεμινάριο αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από ένα δίκτυο αρχιτεκτονικών σχολών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων οι σχολές του Alghero, της Ancona, του Ascoli Ρiceno, της Genova, του Milano, της Napoli, της Pescara, του Palermo, του Paris Malaquais, των Πατρών, του Reggio Calabria , της Roma 3, του Torino, του IUAV Βενετίας, κ.α.

Το σεμινάριο αναπτύσσεται μέσα από τριήμερες ή τετραήμερες συναντήσεις στις έδρες των σχολών που συμμετέχουν, μεταξύ Οκτωβρίου και Ιουνίου. Το ταξίδι ως μέσο γνώσης της πόλης είναι βασικό μέρος του. Κατά τη διάρκεια κάθε συνάντησης, με τη συμμετοχή των διδασκόντων από τις διάφορες σχολές, οργανώνονται μαθήματα, διαλέξεις, ξεναγήσεις και, στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους, μια έκθεση με παρουσίαση και βράβευση των καλύτερων έργων. Η σχολή μας έχει μέχρι στιγμής 14 συμμετοχές στο σεμινάριο, με συνεχείς διακρίσεις, συνήθως με πρώτα βραβεία. Πέρυσι αποσπάσαμε το πρώτο βραβείο ατομικής εργασίας και το τρίτο βραβείο ομαδικής εργασίας.

Φέτος το σεμινάριο θα διαπραγματευθεί το ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας με θέμα FROM SOCIAL HOUSING TO SOCIAL HABITAT :
Νέες μορφές κοινής κατοίκησης - Nuove forme dell’ abitare comune
στoν Τάραντα / Τaranto, την γνωστή πόλη της Απουλίας / Puglia (κοντά στο Brindisi).

To Σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές 4ου και 5ου έτους.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων φοιτητών θα καθοριστεί κατά το προσεχές διάστημα.
Είναι απαραίτητη η γνώση της αγγλικής ή της ιταλικής γλώσσας.
Η επιτυχής παρακολούθηση του σεμιναρίου Villard αντιστοιχεί με πίστωση 4+8=12 διδακτικών μονάδων/ECTS, όσο ένα Μάθημα Κατεύθυνσης και ένα Ειδικό Εργαστήριο.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, μέχρι 11/10/2018 αποστέλλοντας στη Γραμματεία αίτηση με θέμα “VILLARD 21”
Τα ονόματα των συμμετεχόντων θα ανακοινωθούν στις 14/10/2018.

Ο χρόνος της πρώτης συνάντησης στον Τάραντα, έχει προσδιοριστεί για τις 24-26 Oκτωβρίου.
Οι επόμενες συναντήσεις έχουν ως εξής:
Δεκέμβριος/ Palermo
Φεβρουάριος/ Toρίνο
Απρίλιος / Παρίσι (Γαλλία)
Μάιος/ Cagliari
Ιούνιος/ Taranto
Οι τακτικές συναντήσεις του σεμιναρίου στην Πάτρα θα γίνονται εβδομαδιαία ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του διδάσκοντος και των φοιτητών.
 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΑΝΕΥΡΕΘΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ / ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΝΕΥΡΕΣΗΣ , ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΘΑ ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.