20/11/2023

Οι εκδόσεις Παπασωτηρίου και το Βιβλιοπωλείο Discover παρουσιάζουν το βιβλίο του Δρ. Απόστολου Παρπαϊρη «Ο Τουρισμός Χορηγός της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς: Η Προστασία και η Τουριστική της Επανάχρηση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 23.11.23, ώρα 19.30, στην αίθουσα συνεδρίων ξενοδοχείου «Βυζαντινό» (πεζόδρομος Ρήγα Φεραίου 106, τηλ.: 2610 243 000).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Αλέξης Λυκουργιώτης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και Επίτιμος Καθηγητή του ΕΑΠ

Δημήτρης Λαγός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ευγενία Γατοπούλου, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, Αρχιτέκτων

Ολυμπία Λόη, Αρχιτέκτων με μετεκπαίδευση στον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων και Κτιρίων

Εύα Αθανασοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός Δρ. στην Πολεοδομία & Χωροταξία.

Χριστίνα Κόκκοτα, φιλόλογος, συγγραφέας και κριτικός της Τέχνης με μετεκπαίδευση στη Θεατρολογία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η παρούσα μελέτη –αποτέλεσμα μακράς και λαμπρής επαγγελματικής και διδακτικής δραστηριότητας του συγγραφέα– πραγματεύεται με διεισδυτικό και σύγχρονο τρόπο τα προβλήματα, τις αγκυλώσεις αλλά και τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τουρισμός ενόψει και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που ταχύτατα προβάλλει στις μέρες μας. Το βιβλίο εστιάζει στο άλμα προς τα μπρος που καλείται να πραγματοποιήσει ο τουρισμός, εγκαταλείποντας το ξεπερασμένο πια μοντέλο της τουριστικής μονοκαλλιέργειας, αναδεικνύοντας τη σημασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και οδηγώντας το τουριστικό προϊόν και τους ανθρώπους σε μια νέα ταξιδιωτική διάσταση, όπου ο ταξιδιώτης θα βιώνει μια μοναδική εμπειρία, ερχόμενος με σχεδόν μυσταγωγικό τρόπο σε επαφή τόσο με το απαράμιλλο κάλλος του εκάστοτε προορισμού όσο και με το βαθύτερο πολιτισμικό του αποτύπωμα. Στο τέλος του βιβλίου καταγράφονται λεπτομερώς τέσσερα παραδείγματα αποκατάστασης και επανάχρησης της αρχιτεκτονικής. κληρονομιάς.

.

O Δρ. Απόστολος Παρπαϊρης είναι Αρχιτέκτων, Χωροτάκτης Περιβαλλοντολόγος και ιδρυτής του Αρχιτεκτονικού Γραφείου, «Εργαστήριο 73» Παρπαϊρης και Συνεργάτες. Υπήρξε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΣΧΑΑ, (2004-2009) και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΚΠΑΑ, (2006–2009). Δίδαξε στα Πανεπιστήμια: Θεσσαλίας, Αιγαίου, ΕΑΠ και, ως επισκέπτης καθηγητής, στο Univ. of Northern Iowa. Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε. (LIFE και, ως επιστημονικός σύμβουλος του ΟΗΕ, σε ειδικά προγράμματα UNEP στην Αίγυπτο. Έτυχε Διακρίσεων και Βραβείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και Τιμών όπως, Επίτιμος Δημότης Δήμου Μεγαλόπολης. Ανάμεσα στα υλοποιημένα Αρχιτεκτονικά Έργα, αρκετά αφορούν αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων & έτυχαν διεθνών διακρίσεων.