Ειρήνη Άνδρη, Μαρίνα Ανδριώτη

Η παρούσα διπλωματική έχει ως αντικείμενο τον οραματικό σχεδιασμό πέντε προτάσεων της Ελληνικής πόλης του 2024, με αφορμή τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στην καθημερινότητα μας. Αυτές οι πέντε σχεδιαστικές κινήσεις συνθέτουν το σκηνικό στο οποίο εκτυλίσσεται η αφήγηση, η οποία λαμβάνει χώρα στο μελλοντικό Περιστέρι με πρωταγωνίστρια την Miren-XY.
Η υπόθεση αφορά την δημιουργία μιας νέας μετάλλαξη του Covid-19, που εμφανίστηκε τρία χρόνια μετα την κύρηξη της πανδημίας. Τα στελέχη του ιού αντέδρασαν με τους ρύπους της ατμόσφαιρας και δημιούργησαν την μετάλλαξη Χ. Η ραγδαία αύξηση τους αποτελεί απόρροια της απληστίας του ανθρώπου να αποκαταστήσει την οικονομική ζημιά που επέφερε ο πολύμηνος εγκλεισμός. Η μετάλλαξη Χ διαταράσσει τα φυσιολογικά επίπεδα των ορμονών της ευτυχίας στο ασθενές άτομο με αποτέλεσμα να επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Για την αντιμετώπιση του ιού μετατρέπεται σε κυρίαρχο μέτρο πρόληψης ο διαλογισμός, τόσο για τις μεγαλύτερες όσο και τις μικρότερες ηλικίες. Η παράλειψη αυτής της δραστηριότητας σε καθημερινή βάση κάνει τον άνθρωπο πιο επιρρεπή στην ασθένεια και σε περίπτωση μόλυνσης χρειάζεται εντατική θεραπεία. Ο συστηματικός έλεγχος των επιπέδων γίνεται μέσω μιας εφαρμογής,η οποία παρακολουθεί τα επίπεδα σε πραγματικό χρόνο και προτείνει τις αντίστοιχες ενέργειες για την διατήρηση των φυσιολογικών τους τιμών. Ωστόσο αν δεν τηρούνται οι παραπάνω συστάσεις παραμονεύει ο κίνδυνος μιας ανεξέλεγκτης εξάπλωσης της μετάλλαξης Χ, η οποία απειλεί να οδηγήσει σε μία κοινωνία δυστυχισμενων ανθρώπων.
Η αφήγηση της εργασίας ξεδιπλώνεται μέσω πέντε αποσπασμάτων από την ζωή της Miren-XY στο Περιστέρι. Η πρωταγωνίστρια αρχικά εισέρχεται στο Πεδίο Τηλεργασίας απ ́όπου δουλεύει καθημερινά. Έπειτα επισκέπτεται το Σπειρ(itu)αl Park και την Μediground Αrea που αποτελούν τους νέους χώρους διαλογισμού. Στην συνέχεια παρατηρεί τους Κήπους Εντατικής Παραγωγής Οξυγόνου απο το παράθυρο της κατοικίας της. Τέλος, έχοντας παραβλέψει την ειδοποίηση της εφαρμογής για διαλογισμό, νοσεί βαριά από την μετάλλαξη και καταλήγει στην Μονάδα Ταχείας Ανάρρωσης.
Η διπλωματική εργασία αποτελεί ένα κινηματογραφικό ταξίδι με στόχο την κατανόηση του στίγματος που έχει αφήσει η πανδημία ως τώρα στην κοινωνία μας.