Elva Nano, Effrosyni Stamopoulou

Στόχος αυτής της διπλωματικής είναι η ανάκτηση αδρανών περιοχών και η μετατροπή αυτών σε βιώσιμους δημόσιους χώρους. Ειδικότερα, η διερεύνηση τεχνικών εξυγίανσης του περιβάλλοντος και πώς αυτές μπορούν να ενταχθούν στον σχεδιασμό αστικής κλίμακας.

Πιο συγκεκριμένα επιλέγουμε να επέμβουμε σε τρεις αδρανείς περιοχές, στην περιοχή των δεξαμενών, το λιμάνι και την παραλία. Πρόκειται για τρία κομβικά σημεία της πόλης καθώς αφαιρούν κάθε δυνατότητα εκτόνωσης των κατοίκων, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω της με αποτέλεσμα όλες οι κινήσεις, οι δραστηριότητες και οι παραγόμενοι ρύποι να κατευθύνονται προς το εσωτερικό της.

Σε κάθε μία από τις περιοχές αυτές εστιάζουμε στην αντιμετώπιση ενός ξεχωριστού περιβαλλοντικού προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά χαρακτηριστικά, δυνατότητες αλλά και ανάγκες της εκάστοτε περιοχής. Στην περιοχή των δεξαμενών απαντάμε στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στην περιοχή του λιμανιού στην κατανάλωση ενέργειας και στην περιοχή της παραλίας στην μόλυνση των υδάτων.