S Xixi

Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η εύρεση ενός νέου τρόπου ανάπτυξης της πόλης των Σπάτων, αναδεικνύοντας τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, διατηρώντας παράλληλα αναλλοίωτο το χαρακτήρα της.

Τα Σπάτα, που είναι οικοδομημένα στο κέντρο της πεδιάδας των Μεσογείων, τα τελευταία χρόνια έχουν καταστεί σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος, λόγω της γειτνίασης τους με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Η λειτουργία του αεροδρομίου είναι η αιτία που η περιοχή αυτή αποτελεί την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη περιοχή της Ευρώπης και γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, τόσο οικιστικά όσο και εμπορικά. Εξαιτίας αυτού λοιπόν, ένας μελλοντικός στόχος της πολεοδομίας είναι η επέκταση του σχεδίου πόλης προς το νότο (προς την πλευρά του αεροδρομίου), και συγκεκριμένα στην περιοχή που ορίζεται κατά μήκος της οδού Μυκηναϊκών Τάφων. Η περιοχή αυτή μάλιστα, έχει μεγάλη αρχαιολογική σημασία, καθώς με αφορμή την ανασκαφή δύο Μυκηναϊκών Τάφων το 1877, έχει ανακαλυφθεί ένας αρχαίος οικισμός, ο οποίος χρονολογείται στη Μυκηναϊκή περίοδο (1600 – 1050 π.Χ.).

Με αφορμή λοιπόν, όλα τα παραπάνω στοιχεία, στόχος της έρευνας και επέμβασης μου, είναι η επέκταση της πόλης, δημιουργώντας μια τοπογραφία, η οποία θα αναδεικνύει τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, αναπτύσσοντας παράλληλα μια διαλλακτική σχέση με το υπάρχον τοπίο, ώστε να καταφέρουν τελικά ο αρχαίος οικισμός και η υπάρχουσα πόλη να συνυπάρξουν και να εμπλακούν στην καθημερινότητα των Σπάτων.