14/03/2012

ΗΜΕΡΙΔΑ:

Εργάζομαι άρα κατοικώ: Η περίπτωση του συγκροτήματος κατοικιών των Λατομείων Μπάρλου στο Δίστομο Βοιωτίας, των Δ.&Σ. Αντωνακάκη

Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πάτρα, 14 Μαρτίου 2012

Επιμέλεια: Β. Πετρίδου, Π. Πάγκαλος, Ν. Κυρκίτσου

Ομιλητές: Β. Πετρίδου, Π. Τουρνικιώτης, Ε. Καλαφάτη,

Ν. Μπελαβίλας, Η. Κωνσταντόπουλος, Π. Πάγκαλος, Ν. Κυρκίτσου, Δ. Αντωνακάκης, Σ. Αντωνακάκη, Δ. Φιλιππίδης, J. Habraken

Αφορμή για την διοργάνωση αυτής της ημερίδας αποτέλεσε η επίσκεψη στο συγκρότημα κατοικιών στο Δίστομο του Δημήτρη και της Σουζάνας Αντωνακάκη, στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος Ιστορίας της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Ότι αντικρίσαμε εκεί μας οδήγησε σε σκέψεις επί των συσχετισμών που αναπτύσσονται ανάμεσα στο νεοελληνικό αρχιτεκτονικό συντακτικό και την ιστορική πραγματικότητα. Μελετήσαμε την τυπολογία και την οργάνωση του χώρου κατοικίας δια του παραδείγματος των συγκεκριμένων κτηρίων, τα οποία ενίοτε χάνουν τη συνοχή τους στο χρόνο και άλλοτε συμπορεύονται με έννοιες όπως ο τόπος, η λειτουργία, η κοινότητα, το όριο. Η επίσκεψη σ’ αυτόν τον εγκαταλελειμμένο χώρο μας γέννησε την επιθυμία να κοιτάξουμε και αλλού για να διερευνήσουμε τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται κάθε παρόμοιο εγχείρημα, να αναζητήσουμε αντίστοιχες προτάσεις σε άλλες περιοχές, να διερευνήσουμε και άλλα παραδείγματα εργατικών κατοικιών στην Ελλάδα, να εμπλουτίσουμε τους προβληματισμούς μας με επιπλέον απόψεις και μαρτυρίες, οι οποίες πιστοποιούν την ευθύνη που έχει ο αρχιτέκτονας όταν φαίνεται ότι επιτελεί κοινωνικό έργο.

Φυσικά προσεγγίσαμε τους δύο αρχιτέκτονες-δημιουργούς για να μας μεταφέρουν, όχι μόνο τις σκέψεις που τους συντρόφευαν κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του συγκεκριμένου έργου, αλλά και ό,τι μπορούσε να μας δωρίσει η μνήμη τους από την πολύχρονη εμπειρία τους.

ΕΚΘΕΣΗ:

57 πρωτότυπα σχέδια και μια μακέτα του συγκροτήματος κατοικιών των Λατομείων Μπάρλου στο Δίστομο Βοιωτίας,

των Δ. & Σ. Αντωνακάκη

Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πάτρα, 14 Μαρτίου 2012

Επιμέλεια Έκθεσης: Β. Πετρίδου, Π. Πάγκαλος, Ρ. Καλφούση

Η έκθεση συγκέντρωσε και παρουσίασε για πρώτη φορά τα πρωτότυπα σχέδια του Οικισμού Μπάρλου. Διήρκησε μόνο μία ημέρα.

Όπως γράφουν οι Δ. & Σ. Αντωνακάκη στο συνοδευτικό κείμενο της Έκθεσης: «Το ξεκίνημα κάθε πρωτοβουλίας συνθετικής στηρίζεται σε μνήμες κι εμπειρίες, τις οποίες ο καθένας μας, με προσωπική πρωτοβουλία και ευθύνη, επιλέγει, αξιολογεί και αποθηκεύει. Μνήμες κι εμπειρίες που προσδιορίζουν τις επιδιώξεις του αλλά και σκέψεις και ιδέες που βοηθούν να συγκεκριμενοποιήσουν τη ΦΥΣΗ του κτηρίου που θ’ αντιμετωπίσει, όπως χαρακτηριστικά υποστήριζε ο L. Kahn.

Γι’ αυτό το λόγο ανατρέξαμε στο αρχείο μας και επιλέξαμε κάποια έργα που σχεδιάσαμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από το σχεδιασμό του οικισμού στο Δίστομο, επιχειρώντας να εντοπίσουμε από τις αναζητήσεις μας εκείνη την εποχή τις αρχές που κυριάρχησαν τελικά με σαφήνεια στις αποφάσεις για το σχεδιασμό του».