09/10/2009

ΣΥΝΕΔΡΙΟ | «Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

Χορηγός: ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΕΦΗΣ ΜΙΧΕΛΗ

οι σκοποί του οποίου από δεκαετίες είναι προσανατολισμένοι προς την εδραίωση της θεωρητικής έρευνας της αρχιτεκτονικής.

Χρόνος Διεξαγωγής Συνεδρίου: 9, 10, 11 Οκτωβρίου 2009

Τόπος Διεξαγωγής Συνεδρίου: ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Με αφορμή την επέτειο των 40 ετών από τον θάνατο του Παναγιώτη Μιχελή, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει Συνέδριο με θέμα «Η σημασία της Φιλοσοφίας στην Αρχιτεκτονική Εκπαίδευση».

Οι αναφορές στη φιλοσοφική σκέψη και το φιλοσοφικό προβληματισμό κατά την διαδικασία της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης και πρακτικής παρουσιάζει και σήμερα αμείωτο ενδιαφέρον. Εξάλλου η συνεχής φιλοσοφική διερώτηση του αρχιτέκτονα εμπλέκει και τον φιλόσοφο. Η πρόσκληση να παρουσιαστούν στα πλαίσια ενός συνεδρίου οι προσπάθειες ανίχνευσής αυτών των αμφίδρομων σχέσεων αντιμετωπίστηκε πολύ θετικά από την ελληνική επιστημονική κοινότητα. Οι συμμετοχές και οι προτάσεις εκκινούν από διαφορετικά πεδία αλλά στοχεύουν σε κοινά κέντρα.

Στόχος του Συνεδρίου είναι η διερεύνηση της ένταξης της φιλοσοφίας ως γνωστικού αντικειμένου στην εκπαίδευση των Αρχιτεκτόνων. Ο συγκεκριμένος στόχος αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβληματισμού που έχει αναπτυχθεί διεθνώς σχετικά με τον ρόλο που δύναται να διαδραματίζει η φιλοσοφία στην αρχιτεκτονική: φιλόσοφοι και αρχιτέκτονες συνομιλούν και συμπράττουν δημοσίως -ιδιαίτερα από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα- σε μια προσπάθεια συσχετισμού και αλληλεπίδρασης των γνωστικών τους πεδίων. Εντούτοις οι δεσμοί μεταξύ τους φαίνεται να παραμένουν -τουλάχιστον στην Ελλάδα- αδύναμοι και αποσπασματικοί, ιδιαζόντως εντός της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην αρχιτεκτονική.

Συνεπώς εμφανίζονται βασικά ερωτήματα, όπως:

1) Η συμμετοχή της φιλοσοφίας στην εκπαίδευση των αρχιτεκτόνων μπορεί να λειτουργήσει ως αρωγός στην εξέλιξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής;

2) Είναι απαραίτητη σήμερα για τον αρχιτέκτονα η παρουσία της φιλοσοφίας στην αναζήτηση της μορφής, στους τρόπους κατοίκησης, στις αναλύσεις του χώρου και των ιδεολογικών μετασχηματισμών του;

Τα παραπάνω θα αποτελέσουν τον κεντρικό άξονα της θεματολογίας του συνεδρίου.

Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Βασιλική Πετρίδου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Παναγιώτης Πάγκαλος, Εντεταλμένος Λέκτορας Πανεπιστημίου Πατρών

Μεταξύ των ομιλητών ήταν οι:

ANDREW BΑLLANTYNE, ΔΙΟΝΥΣΗΣ Α. ΖΗΒΑΣ, STEFANO CATUCCI, PIPPO CIORRA, JEFF MALPAS, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΩΜΗΣ, CHRIS YOUNÈS, ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΞΗΡΟΠΑΪΔΗΣ, ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΚΟΥΤΟΥΓΚΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥΡΝΙΚΙΩΤΗΣ, ΣΑΒΒΑΣ ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΣ, ΖΗΣΗΣ ΚΟΤΙΩΝΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΑΤΟΥΡΟΣ, κ.ά.