29/01/2015

Project: Έκθεση: Φιλοσοφικά Αντικείμενα.

Πρόσκληση συμμετοχής.

To Εργαστήριο Τέχνης και Αρχιτεκτονικής του Τμήματός μας συνεργάζεται με το Εργαστήριο Έρευνας στην Πρακτική και Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία του Tμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Project: Έκθεση: Φιλοσοφικά Αντικείμενα. 1ος κύκλος 2015.

Το project αφορά στην οργάνωση εκθεσιακού γεγονότος από τους/τις φοιτητές/τριες, το οποίο θα συνίσταται στην παρουσίαση ιδεών/έργων τους σχετικά με τη δημιουργία/κατασκευή/εφεύρεση νέων αντικειμένων ή με την επιλογή ή το μετασχηματισμό ήδη υπαρχόντων αντικειμένων, τα οποία θα ορίζονται/αναδεικνύονται ως «φιλοσοφικά αντικείμενα». Πρόκειται για ένα παιδαγωγικό-μυητικό/ερευνητικό σχέδιο, με απώτερο στόχο μία ορισμένη ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων στην αναγνώριση και τον προσδιορισμό του φιλοσοφικού στοιχείου. Το ερευνητικό ερώτημα στο οποίο παραπέμπει το εγχείρημα, είναι διττό και αφορά στον προσδιορισμό αφενός της έννοιας του αντικειμένου και αφετέρου της φιλοσοφικής του ποιότητας ή αλλιώς στη δυνατότητα και τους τρόπους ενός αντικείμενου να οριστεί/κατανοηθεί ως φιλοσοφικό αλλά και στη δυνατότητα του φιλοσοφικού να συναρτηθεί με την έννοια και τους τρόπους του αντικειμένου. Στo project ενσωματώνεται, ως βασική του διάσταση, η καταγραφή της ερευνητικής διαδρομής των φοιτητών/τριών από τη σύλληψη στη διερεύνηση, από τον αναστοχασμό και την ανταλλαγή σχολίων μέσα στην ομάδα στο σχεδιασμό και από την υλοποίηση στην παρουσίαση/έκθεση. Στη διάρκεια αυτή αναδεικνύεται και ερευνάται σε ένα βαθμό η σχέση της φιλοσοφίας με την έννοια της κατασκευής, της παραστατικότητας και της επιτέλεσης (performance) συνδέοντας έτσι το εγχείρημα με μορφές τέχνης και λόγου. Ο στόχος της έκθεσης των «αντικειμένων» δεν προεξοφλεί, ούτε η τελική έκθεση των αντικειμένων δεν επικυρώνει μια καταφατική τοποθέτηση έναντι των αφετηριακών ερευνητικών ερωτημάτων. Το εκθεσιακό γεγονός προγραμματίζεται στο τέλος Μαίου.

Οι φοιτητές/τριες από το Τμήμα μας που θα συμμετέχουν στο project καλούνται να συνεργαστούν με τους φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διερευνώντας τα ερωτήματα περί φιλοσοφικού αντικειμένου σε χωρικές κατασκευές και δράσεις που οι ίδιοι θα αναπτύξουν κατά τη διάρκεια των εργασιών. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν μπορούν να έρθουν στην πρώτη συνάντηση, την ερχόμενη Τρίτη 27.1.15 στις 10:30 στο Εργαστήριο Τέχνης και Αρχιτεκτονικής.

“Εργαστήριο Έρευνας στην Πρακτική και Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία»/ Tμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού/Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εισήγηση-Οργάνωση-Επιστημονική Ευθύνη: Καθηγήτρια Έλενα Κ. Θεοδωροπούλου

Συνεργαζόμενο Εργαστήριο: «Εργαστήριο Τέχνης και Αρχιτεκτονικής»/ Τμήμα Αρχιτεκτονικής/ Πανεπιστήμιο Πατρών. Συντονισμός: Καθηγητής Πάνος Κούρος.

Σύμβουλος-Παρατηρητής: Ομότιμος Καθηγητής Alain Kerlan. Laboratoire de Recherche Éducation Cultures et Politiques.Université de Lumière Lyon2.