11/05/2022

Γιάννης Μουρτζόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πατρών
Διάλεξη: "Ιάννης Ξενάκης - Αρχιτεκτονικός και ηχητικός σχεδιασμός περιπτέρου Philips του Le Corbusier"
Τετάρτη 11 Μαΐου, 19:00
Σχεδιαστήριο 5 και live streaming στο Facebook: https://www.facebook.com/PatrasSchoolofArchitecture/

Το περίπτερο της Philips στη Διεθνή Έκθεση των Βρυξελλών 1958 αποτελεί ένα μοναδικό επίτευγμα της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας του προηγούμενου αιώνα που προέκυψε μέσα από τη συνεργασία του αρχιτέκτονα Le Corbusier με τον συνθέτη Edgar Varèse και την ομάδα οπτικοακουστικής τεχνολογίας της Philips. 

Ο Ιάννης Ξενάκης που τότε εργαζόταν σαν αρχιτέκτονας στο γραφείο του Le Corbusier, απετέλεσε το σύνδεσμο και τον καταλύτη στην υλοποίηση αυτού του μοναδικού εγχειρήματος, δημιούργησε το τελικό αρχιτεκτονικό σχέδιο, συνεισέφερε με τη δική του μουσική και αξιοποίησε με πρωτοποριακό τρόπο την τρισδιάστατη αναπαραγωγή της μουσικής στο χώρο.  
Στη διάλεξη θα παρουσιάσει το ιστορικό της σύλληψης και υλοποίησης του έργου από τον Ξενάκη και τους υπόλοιπους συντελεστές, καθώς και μια αποτύπωση της προσέγγισης του συνθέτη στη  μουσική δημιουργία με βάση τα μαθηματικά και την αξιοποίηση του χώρου στην αναπαραγωγή της σύγχρονης μουσικής. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιάννης Μουρτζόπουλος γεννήθηκε το 1954 και σπούδασε στα Πανεπιστήμια Κόβεντρυ και Σαουθάμπτον της Αγγλίας με ειδίκευση στην Ακουστική και την Ψηφιακή Επεξεργασία Σημάτων. 
Από το 1989 εργάζεται στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών, όπου είναι Καθηγητής στην Ηλεκτροακουστική και την Ψηφιακή Τεχνολογία Ήχου και υπεύθυνος της Ομάδας Τεχνολογίας Ήχου και Ακουστικής στο Εργαστήριο Ενσύρματης Τηλεπικοινωνίας. 

Έχει συγγράψει πάνω από 200 εργασίες που παρουσιάστηκαν σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια και έχει εργαστεί σε ερευνητικά-αναπτυξιακά προγράμματα και στην ανάπτυξη προϊόντων ψηφιακού ήχου. Για την συνεισφορά του στην έρευνα στην ακουστική και την τεχνολογία του ήχου έχει αναγορευθεί σε Fellow του Audio Engineering Society, ενώ από το 2010 έως και σήμερα είναι μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής.

 

Δείτε τη διάλεξη εδώ: https://www.facebook.com/PatrasSchoolofArchitecture/videos/5263782596991606/