23/05/2013

τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών πανεπιστήμιο πατρών

εαρινό εξάμηνο 2013 / μεσημεριανές διαλέξεις / 1:30 - 2:15 μ.μ.

νέοι έλληνες αρχιτέκτονες | #02

23.05.13

HIBOUX ARCHITECTURE: "ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΕΡΓΟ”

Οι Hiboux είναι μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων που δουλεύουν μαζί από το 2005. Έχοντας παράλληλα ερευνήσει τον χώρο μέσω προσεγγίσεων άλλων πεδίων (ανθρωπιστικές επιστήμες, εικαστικά, παραστατικές τέχνες, θεωρία του χώρου), ενδιαφέρονται να διευρύνουν την αρχιτεκτονική πράξη. Συνδυάζοντας στοιχεία αυτών των αναζητήσεων, εφαρμόζουν σε κάθε project μια εστιασμένη προσέγγιση. Στο κέντρο του προβληματισμού της ομάδας βρίσκεται ο μοναδικός τρόπος κατοίκησης και ζωής του κάθε ανθρώπου. Από την συνθήκη αυτή εκκινεί κάθε φορά μια μελέτη που αφορά τις ανάγκες και τις επιθυμίες που εκφράζουν οι χρήστες του χώρου. Η ομάδα στην κατεύθυνση ενός σύγχρονου σχεδιασμού, επαναδιαπραγματεύεται στοιχεία εντοπιότητας και μοντερνισμού. Αποδεσμευμένη από μανιέρες, κατασκευαστικές νόρμες ή από την ιδέα μιας “γραφής” κινείται προς την πραγμάτωση πειραματικών επιλύσεων.

Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ [2004] και συνέχισε εκεί στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα ‘Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός’(2007). Την άνοιξη του 2003 βρέθηκε στο Παρίσι παρακολουθώντας μαθήματα στην σχολή Sociologie Urbaine του πανεπιστημίου Nanterre, Paris X. Συνεργάστηκε με το γραφείο του Δ. Λουκόπουλου και δούλεψε ως freelancer σε συνεργασία με γραφεία στην Αθήνα και την Τρίπολη. Συμμετείχε στην ομάδα Νικίου 22 στα project “out of Athens” και “λατομήματα” και σε ερευνητικά προγράμματα του ΕΜΠ, για το «οικολογικό και τεχνολογικό κέντρο στο Ζηνί, Κως», υπό τον καθ. Σταύρο Σταυρίδη [2006] και για την «Καταγραφική διάσωση των χωρικών τεκμηρίων κατοίκισης των Ρωμιών στην Πόλη: Πολεοδομική - Αρχιτεκτονική και Φωτογραφική Αποτύπωση». Το 2010 βραβεύθηκε με έπαινο στα αρχιτεκτονικά βραβεία ΣΑΔΑΣ για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου «Εξοχική κατοικία στη Μάνη» σε συνεργασία με τη Σοφία Ντώνα. Ως μέλος της ομάδας “Errands”, πήρε μέρος στη 2η μπιενάλε της Αθήνας (2009) και στην 5η μπιενάλε αρχιτεκτονικής του Σάο Πάολο(2007).

Η Σοφία Ντώνα σπούδασε αρχιτεκτονική στο EΜΠ και συνέχισε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Τέχνη στο δημόσιο χώρο» του πανεπιστημίου Bauhaus στη Βαϊμάρη. Έχει βραβευτεί με το ετήσιο βραβείο DAAD για τον καλύτερο ξένο φοιτητή στο Bauhaus(2010), και με έπαινο στα αρχιτεκτονικά βραβεία ΣΑΔΑΣ (2010) για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου «Εξοχική κατοικία στη Μάνη», σε συνεργασία με τον Δημήτρη Θεοδωρόπουλο. Σε συνεργασία με τον τελευταίο σχεδίασε τα σκηνικά για την παράσταση ΜΕΣΑ του Δημήτρη Παπαιωάννου στο θέατρο Παλλάς (2011). Δίδαξε αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο πανεπιστήμιο του Darkhan, (Μογγολία 2005). Έχει πραγματοποιήσει έργα στην περιοχή μεταξύ αρχιτεκτονικής και τέχνης, σε πόλεις όπως η Λειψία, το Σικάγο, το Ντιτρόιτ και η Πίζα. Είναι μέλος της ομάδας Errands με την οποία έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις όπως η 2η Μπιενάλε της Αθήνας και 5η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής του Σάο Πάολο. Η τελευταία σειρά έργων της αναφέρεται στη συμβολική αδελφοποίηση πόλεων όπως η Λειψία και το Ντιτρόιτ.

H Mαριάννα Ξυνταράκη σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (2005) στο οποίο επισης ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό διατμηματικό πρόγραμμα ‘Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός’ (2009). Κατά την διάρκεια των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών της παρακολούθησε μαθήματα στην σχολή Sociologie Urbaine του πανεπιστημίου Nanterre, Paris X και στο Georgetown University στην Washington, USA. Δίδαξε στον τομέα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ (2007-2009) υπό τον καθ. Σταύρο Σταυρίδη ενώ το ερευνητικό της έργο εντοπίζεται στην γενικότερη προβληματική του ¨σώματος στον χώρο¨. Φοίτησε επίσης στο Institute International de Danse J.Stanlowa στο Παρισι από όπου ξεκινησε η πρακτική και ερευνητική ενασχόλησή της με τον χορό η οποία συνεχίστηκε με την παρακολούθηση μαθημάτων σε μια σειρά επαγγελματικών σχολών χορού της Αθήνας όπως και χορογραφικών σεμιναρίων. Έχει συνεργαστεί με μελετητικά γραφεία όπως και συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Η Μαρία Τσιγάρα σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Κοινωνική και πολιτισμική ανθρωπολογία” στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εστιάζοντας κυρίως στην ανθρωπολογία του χώρου και του σώματος, καθώς και στην πολιτική ανθρωπολογία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο Yildiz (Κων/πολη, 2002) και παρακολούθησε μαθήματα στο πανεπιστήμιο Nova (Λισσαβώνα, 2003). Τελειώνοντας τις σπουδές της συνεργάστηκε με μελετητικά γραφεία και ως freelancer ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό ιδιωτικών έργων. ‘Εχει πάρει το 1ο βραβείο σε διαγωνισμό για το εστιατόριο της Σχολής Αρχιτεκτόνων, ΕΜΠ (1998). ‘Εχει συμμετάσχει σε έκθεση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου (Λευκωσία, 2001) και στην 5η Πανελλήνια Έκθεση Αρχιτεκτονικού Έργου (Πάτρα, 2006). Είναι μέλος της ομάδας Errands με την οποία έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στη 2η Μπιενάλε της Αθήνας. Kείμενα της έχουν δημοσιευτεί στον κατάλογο του Χ. Κοντοσφύρη για την 26η Biennale του Sao Paolo (2004), στο ιστολόγιο crimevssocialcontrol.blogspot.com(Φεβ. 2009) και στην συλλογική έκδοση του Σταύρου Σταυρίδη “Μνήμη Και Εμπειρία Του Χώρου” (Εκδ. Αλεξάνδρεια, 2006).