28/05/2024

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών διοργανώνει τη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης "Πάτρα – Πόλη και Αρχιτεκτονική 1821-2021" που παρουσιάζει αναλυτικά την ανάπτυξη και τους μετασχηματισμούς του αστικού χώρου της Πάτρας και καταγράφει συστηματικά σε τέσσερις υποπεριόδους –για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση– τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα της στη διάρκεια των τελευταίων διακοσίων χρόνων. Δημόσια κτήρια, αστικές και εξοχικές κατοικίες, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, καταστήματα, εκκλησίες, σχολεία και πανεπιστημιακά κτίρια, εργοστάσια και δημόσιοι χώροι παρουσιάζονται μέσω αρχειακών ή σύγχρονων φωτογραφιών, σχεδίων και σύντομων περιγραφικών κειμένων.

Το υλικό του τόμου αυτού αποτελεί προϊόν της πενταετούς συνεργασίας του κοινωφελούς Ιδρύματος Δ. & Λ. Σταυροπούλου και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, τμήμα των κοινών προσπαθειών για την ανάπτυξη της συζήτησης και της έρευνας στα θέματα της αρχιτεκτονικής και της πόλης, τόσο στο τοπικό επίπεδο της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας, όσο και στον ελληνικό και τον διεθνή χώρο. 

Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, 19:00, στο Σχεδιαστήριο 5, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών, 

Για την έκδοση θα μιλήσουν οι επιμελητές του βιβλίου:

Γιάννης Α. Αίσωπος, Καθηγητής και Πρόεδρος, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΠ

Παναγιώτης Γετίμης, τ. Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Πέτρος Συναδινός, Πρόεδρος, Ίδρυμα Δ. & Λ. Σταυροπούλου

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και το Ίδρυμα Δ. & Λ. Σταυροπούλου.