01/04/2006

To α2610 αποτελεί την πραγμάτωση μιας ιδέας που γεννήθηκε στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Τμήματος και που, όσο δεν υλοποιείτο, επανερχόταν συχνά στις συζητήσεις μας με τον Πρόεδρο του Τμήματος Νίκο Πολυδωρίδη.

Από τότε πίστευα στη σημασία της έκδοσης ενός περιοδικού-ενημερωτικού δελτίου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών που θα «εξωτερίκευε» το έργο των φοιτητών αλλά και των διδασκόντων του Τμήματος. Αυτή η «κοινοποίηση» των πολλών διαφορετικών εργασιών που παράγονται κάθε εξάμηνο στο Τμήμα, το αρχιτεκτονικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο των διδασκόντων αλλά και οι δραστηριότητες και εκδηλώσεις που οργανώνουν ή στις οποίες συμμετέχουν φοιτητές και καθηγητές θα ενισχύσει το αίσθημα της «κοινότητας» που, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί τη βάση μιας δραστήριας και δημιουργικής Σχολής.

Με αυτές τις σκέψεις ξεκινήσαμε τους τελευταίους μήνες -με ένα μικρό αριθμό φοιτητών που συγκρότησαν τη συντακτική ομάδα- την παραγωγή του πρώτου τεύχους του εξαμηνιαίου περιοδικού-ενημερωτικού δελτίου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, του α2610 που κρατάτε στα χέρια σας. Το ονομά του είναι αποτέλεσμα της σύνθεσης του γράμματος «α», που αναφέρεται στην αρχιτεκτονική, και του «2610» κωδικού τηλεφώνου, που αναφέρεται στην καταγωγή του, τον τόπο παραγωγής του, την Πάτρα.

Στα επόμενα τεύχη του α2610 φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε περισσότερους φοιτητές και φοιτήτριες, όλους τους διδάσκοντες αλλά και άλλους, έξω από τα στενά πλαίσια του Τμήματος, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Στόχος είναι -πέρα από την παρουσίαση των πεπραγμένων και των νέων του Τμήματος- η δημιουργία ενός χώρου προβληματισμού και ανάπτυξης θεωρητικού λόγου που παράλληλα με την παρουσίαση αρχιτεκτονικών έργων και σχεδιαστικών προτάσεων, θα υποστηρίξει τη σύγχρονη αρχιτεκτονική διδασκαλία και παραγωγή.

Γιάννης Αίσωπος, Επίκουρος Καθηγητής, Συντονιστής έκδοσης