10/04/2013

a2610_#07/ Άνοιξη 2013

Εκδοση Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών

Επιμελητής: Γιάννης Αίσωπος, Πρόεδρος Τμήματος

Συντονιστής: Αγγελική Ευριπιώτη, Υπεύθυνη Εκδηλώσεων και Εκδόσεων του Τμήματος

Σχεδιασμός: Αγγελική Ευριπιώτη, Βασίλης Γραβαρίτης

Φωτογραφίες: Νίκος Σμυρλης, Λεωνίδας Καλπαξίδης

EDITORIAL

Από αυτό το έβδομο τεύχος του α2610 ενισχύουμε τον χαρακτήρα του ως περιοδικού κειμένων και, ταυτόχρονα, δημιουργούμε μια δεύτερη, ξεχωριστή έκδοση, που θα εκδοθεί σύντομα, η οποία θα παρουσιάζει όλα τα έργα των φοιτητών του Τμήματος – σχεδιαστικά θέματα εξαμήνων και Διπλωματικές Εργασίες αλλά και Ερευνητικές Εργασίες. Η νέα αυτή αρχή του α2610 σηματοδοτείται με την αλλαγή του σχήματος του περιοδικού και τη νέα σελιδοποίηση και βιβλιοδεσία του.

Στο τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας παρουσιάζονται οι δραστηριότητες των διδασκόντων και των φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 –συμμετοχή σε εργαστήρια, εκθέσεις, διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, έκδοση βιβλίων– καθώς και συνεντεύξεις και παρουσίαση του έργου των Λεκτόρων του Τμήματος Πέτρου Μπαμπασίκα και Αγάπης Πρωίμου.

Παρουσιάζεται επίσης η νέα ιστοσελίδα του Τμήματος –www.arch.upatras.gr– που στόχο έχει να αποτελέσει κόμβο πληροφόρησης για όλες τις δραστηριότητες του Τμήματος και, την ίδια στιγμή, έναν χώρο αρχείου που συσσωρεύει το δημιουργικό υλικό των φοιτητών του Τμήματος και επιτρέπει αναφορές και συσχετισμούς μέσα στον χρόνο.

Στο ίδιο τεύχος παρουσιάζεται αφιέρωμα στην 13η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής, Μπιενάλε Βενετίας 2012. Η ελληνική συμμετοχή –σε επιμέλεια του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Πάνου Δραγώνα και της αρχιτέκτονος Άννας Σκιαδά– με τίτλο Made in Athens επικεντρώθηκε στην ιδιαίτερη δυναμική της πόλης της Αθήνας ως πλαισίου παραγωγής καινοτόμων αρχιτεκτονικών και αστικών προτάσεων στην εποχή της κρίσης. Μια σειρά κειμένων διδασκόντων του Τμήματος καθώς και άλλων αρχιτεκτόνων και κριτικών πραγματεύονται το θέμα αυτό.

Σε συνέχεια της σειράς διαλέξεων που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2011-12 στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων, δημοσιεύονται κείμενα των προσκεκλημένων ομιλητών Pier Vittorio Aureli, αρχιτέκτονα, καθηγητή στην AA του Λονδίνου, Hans Ibelings, ιστορικού και κριτικού της αρχιτεκτονικής, επιμελητή του ηλεκτρονικού περιοδικού The Architecture Observer, και Paul Lewis, αρχιτέκτονα, Επίκουρου Καθηγητή του Princeton School of Architecture.

Σε μια εποχή ποσοτικής συρρίκνωσης των οικονομικών δεδομένων του Τμήματος αλλά και όλου του πανεπιστημιακού χώρου που φυσικά επηρεάζει και το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, η προσπάθειά μας στοχεύει στην ποιοτική διεύρυνση. Το α2610 υποστηρίζει την διεύρυνση αυτή φιλοδοξώντας να συγκεντρώνει και να παρουσιάζει το έργο των διδασκόντων και των φοιτητών του Τμήματος αλλά και άλλων δημιουργικών ανθρώπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό µε στόχο την ανάπτυξη του διαλόγου και την παραγωγή ψηγµάτων ενός νέου λόγου περί την αρχιτεκτονική και την πόλη.