20/07/2008

Eργαστήριο και Έκθεση - Περπατώ: Σωματική Επανασχεδίαση της Πόλης

Στο πλαίσιο των Διεθνών Γεγονότων Αρχιτεκτονικής Έρευνας με θέμα το Άκτιστο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών / SARCHA Αρχιτεκτονικοί Αγωγοί, οργανώθηκε το Εργαστήριο «Περπατώ: Σωματική Επανασχεδίαση της Πόλης» από το Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών.

Σχεδιασμός & συντονισμός:

Πάνος Κούρος, Αν. Καθηγητής.

Συμμετείχαν με παρεμβάσεις οι διδάσκοντες:

Δημήτρης Γιαννίσης, Νίκος Καζέρος, Κώστας Ντάφλος, Βάντα Χαλυβοπούλου.

Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν οι φοιτητές:

Δάφνη Αηδόνη, Πολυτίμη Αναγνωστοπούλου, Χρυσάνθη Βαθη, Ειρήνη Βουρλάκου Nora Demjaha, Νίκη Κακαλή, Ερνεστίνα Καρυστιναίου-Ευθυμιάτου, Μαρίνα Κουνάβη, Ρούλα Κουβαρά, Μαρίνα Μπιζά, Κώστας Μωραίτης.

Το έργο του εργαστηρίου παρουσιάστηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών τον Ιούλιο 2008.

Το Εργαστήριο πραγματεύεται μια ιδέα του ά-κτιστου, που σχετίζεται με μικρές σχεδιασμένες συλλογικές δράσεις οδοιπορίας που παράγουν συνθήκες δημόσιας σφαίρας σε επιλεγμένες περιοχές της πόλης. Η οδοιπορία, ένα είδος προφορικότητας στο χώρο, εννοείται εδώ ως καλλιτεχνικό μέσο που επαναπροσδιορίζει κριτικά τη σχέση μας με τους τόπους και τους άλλους. Ανάγνωση και μαζί παρέμβαση, προσωπική και δημόσια, αυθόρμητη και σχεδιασμένη, η σωματική μετακίνηση συνδέει και απομονώνει περιοχές της πόλης, δημιουργεί μεταβαλλόμενα όρια, νέα πλαίσια για τους τόπους, νέες αφηγήσεις και συλλογικούς δεσμούς. Πραγματοποιήθηκαν 4 δράσεις οδοιπορίας σε ευάλωτους χώρους της Πάτρας: κατά μήκος των χειμάρρων Μειλίχου και Διακονιάρη, στο εσωτερικό των στοών του εμπορικού κέντρου της πόλης και κατά μήκος της περίφραξης του λιμανιού. Τέθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, ερωτήματα όπως: ποια είναι η συνθήκη της οδοιπορίας; πώς η οδοιπορία συσχετίζεται και απαντά σε ορισμένα δεδομένα του τόπου (φυσικά, κοινωνικά, αρχιτεκτονικά, κ.α.) πώς παρεμβαίνει μέσα σε κοινωνικά τοπία; με ποιο τρόπο η δράση καθορίζει τρόπους θέασης ή συμμετοχής; πώς σχετίζονται η άμεση εμπειρία που παράγεται επιτόπου και η εμπειρία που παράγεται από την καταγραφή ή το ίχνος της δράσης; πώς γίνεται η επανασχεδίαση της πόλης από ένα σώμα που σήμερα έχει πάψει να βασίζεται στην αμεσότητα και τοπικότητα της εμπειρίας;

Το εργαστήριο οργανώθηκε ως ανοιχτή στο κοινό, τοπική και διαδικτυακή πλατφόρμα δράσεων και συζητήσεων (www.somatic-city-reframing.blogspot.com) που ολοκληρώθηκε στην παρουσίαση στο Βυζαντινό Μουσείο. Μέρος των εργασιών ήταν η δημοσίευση όλων των δράσεων οδοιπορίας σε διαδικτυακούς χάρτες, παρέχοντας έναν ενεργό οδηγό, ανοιχτό σε επαναδιατυπώσεις και επανατελέσεις των δράσεων, παραγωγή νέων, συζήτησή τους, κ.α.