10/07/2006

SPACES FOR MNEMONIC EXCHANGE WORKSHOP / PROJECT APOTHECAE

UIA 2005 ISTANBUL: XXIInd World Congress of Architecture

TIMESCAPES OF CITIES: PAST, PRESENT, FUTURE

3-10 Ιουλίου 2005

9th INTERNATIONAL ISTANBUL BIENNIAL

16 Σεπτ- 30 Οκτ. 2005

Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών

Στο εργαστήριο συμμετείχαν καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και φοιτητές αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Βachçeşehir University. Εργάστηκαν σε ομάδες για να διερευνήσουν δυνατές χρήσεις αστικών τόπων ως χώρων μνημονικών διαδράσεων. Διαμέσου μιας σειράς συναντήσεων σε δημόσιους χώρους στην Κωνσταντινούπολη, το εργαστήριο παρήγαγε υλικό βασισμένο σε έναν τρόπο διερεύνησης που χρησιμοποιεί τους τόπους ως αποθήκες αφηγήσεων και εικόνων, καθώς και ένα σύστημα μετάδοσης της πληροφορίας από έναν τόπο στον άλλο.

H πολιτική της μνήμης από το κράτος και τα μίντια καταλαμβάνει το δημόσιο χώρο, επιβάλλοντας τις δικές τους αφηγήσεις. Βασισμένο σε πολιτισμικές τεχνικές που συνενώνουν τη μνήμη και το χώρο, τη γνώση και την οπτικότητα, από τη μια, και χρησιμοποιώντας συμμετοχικούς τρόπους για τον «εκδημοκρατισμό της μνήμης» από την άλλη, το εργαστήριο επιχειρεί να παράγει μια παραδειγματική, «ζωντανή» μνημοτεχνική στην πόλη που χαρτογραφεί δίκτυα τόπων, μαζί με καθημερινές αφηγήσεις και αντικείμενα που επινοούνται, «ανακαλύπτονται» και ανταλλάσσονται διαμέσου αυτών. Θέλουμε να διερευνήσουμε πιθανές παραγωγές τοπικότητας, βασισμένες σε πολλαπλότητα κρυμμένων παρελθόντων, αυθόρμητες εκλάμψεις μνήμης, ενεργό φαντασίωση, κίνηση και αναδόμηση περιεχομένων. Οι «Χώροι μνημονικών ανταλλαγών» χρησιμοποιούν συλλογικές πράξεις τέχνης για να δημιουργήσουν συνθήκες για νέους διαλογικούς χώρους και νέες διαδικασίες ταυτότητας στην πόλη.

Το εργαστήριο συνεχίστηκε ως συλλογικό εικαστικό έργο τον Σεπτέμβριο του 2005 στη Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Κωνσταντινούπολης.

Συμμετείχαν:

Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης

Πάνος Κούρος, Αριστείδης Αντονάς, Νάντια Καλαρά, Κώστας Ντάφλος

Φοιτητές (Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Istanbul Technical University): Νίκη Δημοπούλου, Μαργαρίτα Γκίκα, Οzan Τaylan Seven, Δήμητρα Τσαχρέλια, Ειρήνη Τσαχρέλια, Στέλλα Τσιόντση.

UIA:

Πάνος Κούρος, Αριστείδης Αντονάς, Νάντια Καλαρά, Κώστας Ντάφλος, Zekiye Sarikartal.

Φοιτητές (Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Bachçeşehir University): Γιάννης Αρβανίτης, Alp Aytekin, Sarp Çetin, Τάσος Γκοβάτσος, Κατερίνα Γρηγοροπούλου, Dağhan Gürkanlar, Έλενα Καπομπασοπούλου, Νιλέτα Κοτσίκου, Μαρίνα Μπιζά, Κaya Τabanli, Ειρήνη Τσαχρέλια, Αλέξης Τσουκαλάς, Ahmet Türk, Seda Ulutaş.