12/10/2021

Φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με φοιτητές κοινωνικών επιστημών του Πανεπιστήμιου της Γενεύης κέρδισαν τον παγκόσμιο διαγωνισμό C40 Students Reinventing Cities με την πρόταση OASIS [Optimal Adaptation for Socially Integrated Sustainability] για την Κυψέλη της Αθήνας.
Περισσότεροι από 1.000 φοιτητές και καθηγητές από 150 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν στον διαγωνισμό για 18 πόλεις μεταξύ άλλων η Αθήνα, το Παρίσι, η Μελβούρνη, το Σικάγο, το Μόντρεαλ, και το Ντακάρ.
Σκοπός της OASIS ήταν η δημιουργία μίας περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά ανθεκτικής γειτονιάς μέσω της χρησιμοποίησης ενός ιδιαίτερα σημαντικού -ωστόσο ανενεργού- φυσικού πόρου: του εδάφους. Το έδαφος προτείνεται ως ενοποιητικό στοιχείο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού χώρου για τη δημιουργία μιας πρότυπης γειτονιάς βάσει των αρχών του 15-min city. Το 66% του χώματος από τα έργα διάνοιξης της νέας γραμμής του μετρό παραμένει in situ ως σχεδιαστικό εργαλείο για να δημιουργηθούν πράσινοι χώροι στη Φωκίωνος Νέγρη, να ενεργοποιηθούν οι ακάλυπτοι των οικοδομικών τετραγώνων, να φυτευθούν τα δώματα των πολυκατοικιών, και να αναπτυχθούν αστικές καλλιέργειες ώστε να βελτιωθεί το μικροκλίμα της γειτονιάς και να εξασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή μέσα από δυναμικές συνέργειες «για τους κατοίκους με τους κατοίκους».
Η βραβευθείσα φοιτητική πρόταση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εργαστηρίου Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού 08 Live Stream καθοδηγήθηκε από την καθηγήτρια Δήμητρα Κατσώτα με την συνεισφορά του υποψήφιου διδάκτορα Κωνσταντίνου Πετράκου και την επιστημονική συμβολή της αναπληρώτριας καθηγήτριας Άλκηστης Ρόδη.
Η διεπιστημονική συνεργασία των Πανεπιστημίων της Πάτρας και της Γενεύης, υπήρξε, αν και εξ’ αποστάσεως, στενή και δημιουργική όλο το εαρινό εξάμηνο του 2021. Απέδειξε ότι η κρίση της πανδημίας έδωσε την ευκαιρία σε εκπαιδευτικά ιδρύματα να δικτυωθούν διεθνώς και να παραγάγουν καινοτόμες προτάσεις.

Τμήμα αρχιτεκτόνων, Πανεπιστήμιο Πατρών-GR

Ομάδα μελέτης: Κωνσταντινα Αγγελοπούλου; Ελευθερία Αρβανιτάκη; Ελένη Γεωργίου; Απόλλων Διαμαντής; Ιωάννα Μαγκαφά; Κατερίνα Μαυρομμάτη; Κατερίνα Μηνδρινού; Νατάσα Νικολάου; Νίκος Σπηλιωτόπουλος

Επιστημονικοί σύμβουλοι: Δήμητρα Κατσώτα, καθηγήτρια (συντονίστρια εργαστηρίου); Άλκηστις Ρόδη αναπληρώτρια καθηγήτρια; Κωνσταντίνος Πετράκος, υποψήφιος διδάκτωρ ΤΑΜΠΠ

 

Geneva Tsinghua Initiative, Institute of Environmental Governance and Territorial Development, University of Geneva-CH

Ομάδα μελέτης: Maria Isabel Alvarez Fernandez; Anna Carolina Peixoto Deveza; Arissandra Egorova; Fabio Monnet

Επιστημονικοί σύμβουλοι: Alexandre Babak Hedjazi, Senior Lecturer, GEPP Director; Matteo Tarantino, Lecturer & Senior Research Associate

 

Σύμβουλος: Spiro Pollalis, καθηγητής Harvard GSD, Zofnass Program for Sustainable Infrastructure