ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

O Πάνος Δραγώνας σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Δίπλωμα αρχιτέκτονα μηχανικού, 1992) και το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη (MS AAD, 1993) ως υπότροφος Fulbright. Από το 2000 διδάσκει στο ΤΑΜΠΠ μαθήματα αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού και το μάθημα επιλογής «Κινηματογράφος, αρχιτεκτονική και πόλη».

Το 2020 δημιούργησε το αρχιτεκτονικό studio dragonas architecture στην Αθήνα. Το σχεδιαστικό έργο του έχει διακριθεί σε 10 αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά, όπως τα L’architecture d’aujourd’hui, Archi, Bauwelt, Blueprint.

Έχει επιμεληθεί ειδικά αφιερώματα κι έχει δημοσιεύσει εκτεταμένα σε θέματα σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, δημοσίου χώρου και της προβληματικής της σύγχρονης πόλης σε διεθνή αρχιτεκτονικά περιοδικά όπως τα AA Files, Archithese, Domes, MASContext, Monu, Stavba. Από το 2001 έως το 2013 ήταν σύμβουλος έκδοσης των ετήσιων επιθεωρήσεων Αρχιτεκτονικά Θέματα και Θέματα Χώρου + Τεχνών. Το 2012 ήταν εθνικός επίτροπος και συνεπιμελητής της έκθεσης "Made in Athens" που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 13η διεθνή έκθεση αρχιτεκτονικής -la biennale di Venezia (2012). To 2017 συνεπιμελήθηκε την έκθεση “Tomorrows: Urban Fictions for Possible Futures” η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα και τη Νάντη της Γαλλίας (2019). Έχει ακόμη επιμεληθεί -ατομικά ή σε συνεργασία- τις εκθέσεις "Adhocracy [Athens]" (2015), "Rethink Athens" (2013), "14F/21GR. Νέοι αρχιτέκτονες από τη Γαλλία και την Ελλάδα" (2012) και τη "2η Biennale νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων" (1998), καθώς επίσης και τον κύκλο δημόσιων συζητήσεων «Rethink Athens – Αστικές προκλήσεις» για τη σύγχρονη πόλη και τις κοινωνικές συνέπειες των προγραμμάτων αστικής ανανέωσης στην Αθήνα.

Το 2016 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο κέντρο ελληνικών σπουδών Stanley J. Seeger '52 του Πανεπιστημίου Princeton.

Το ερευνητικό και σχεδιαστικό έργο του επικεντρώνεται στους μετασχηματισμούς των ελληνικών πόλεων κατά τη διάρκεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και στις σχέσεις μεταξύ κινηματογράφου, αρχιτεκτονικής και μοντέρνας πόλης. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έρευνες του. Η πρώτη αφορά τη διάδοση των μοντέρνων προτύπων διαβίωσης στην Αθήνα μέσα από την αντιπαροχή και τον κινηματογράφο, και η δεύτερη την επαναξιολόγηση της «Ηλεκτρονικής πολεοδομίας» του Τάκη Χ. Ζενέτου σύμφωνα με τις τρέχουσες κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις.

Μαθήματα: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Μάθημα Επιλογής

Ώρες γραφείου: Τρίτη 11-13