15/05/2013

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών / Ίδρυμα Ωνάση

Τετάρτη 15 Μαϊου 2013 7:00 μ.μ., Κεντρική Σκηνή

Η Πολεοδομική Ιστορία της Αθήνας

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο: Παγκόσμια πόλη - Ξανασκέψου την Αθήνα

Ανατρέχοντας στην πολεοδομική ιστορία της Αθήνας, συναντάμε τα ίχνη πολλών δυνάμεων, που λειτουργούν ενίοτε αντιφατικά και ενίοτε ενισχυτικά η μία προς την άλλη, καταγεγραμμένες σαν ενδείξεις σε σεισμογράφο. Οι προσπάθειες οργανωμένης δόμησης, η παραγωγή υπεραξίας, οι θεσμικές και πολιτικές μεταβολές, η κοινωνική πρόσληψη θεμάτων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά και στο περιβάλλον, οι φυσικές καταστροφές, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές πληθυσμών έχουν δημιουργήσει ένα αστικό τοπίο υπό συνεχή διαμόρφωση. Εν τέλει, το τοπίο αυτό είναι η ίδια η φυσιογνωμία της κοινωνίας. Γι’ αυτό, η ιστορία της διαχρονικής σύστασης του πολεοδομικού ιστού της Αθήνας έχει τόσο πολλά να μας διδάξει και να αποκαλύψει για την κοινωνία μας στο σύνολό της.

Ομιλητές:

// Γιάννης Αίσωπος: Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών

// Πάνος Δραγώνας: Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών

// Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη: Αρχιτέκτονας, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έργου «Η Ελληνική Σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης», το οποίο εντάσσεται στην Πράξη «Ακαδημία Πλάτωνος: Η Πολιτεία και ο Πολίτης». Το Έργο σχεδιάστηκε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης - Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους.