29/10/2018

Οι ανακοινώσεις των προβλημάτων, οι διερευνήσεις και οι συζητήσεις έγιναν εδώ και καιρό, έγκαιρα.
Υπήρξαν προτάσεις, υπήρξαν ενέργειες εκ μέρους του Πανεπιστημίου, που εξασφαλίζουν συνθήκες τουλάχιστον ανάλογες με αυτές των άλλων αρχιτεκτονικών σχολών, αλλά δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα (να διατηρηθεί έστω το περυσινό καθεστώς), πράγμα ήδη απίθανο, μια και είμαστε η μόνη σχολή που ενοχλείται από την κατάσταση που υπάρχει σε όλες τις αρχ. σχολές, αλλά και η μόνη σχολή όπου στις διεκδικήσεις υπάρχει συστηματική εσωτερική (!) υπονόμευση.

Τώρα είναι η περίοδος της τέλεσης των μαθημάτων, με τους όρους που υπαγορεύει η πραγματικότητα, αλλά και η ικανότητα/δυνατότητα/προσανατολισμός των διεκδικήσεων.
Όταν σε λίγες εβδομάδες θα έχουν πάψει να απειλούνται τα ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ( = η ολοκλήρωση των μαθημάτων, μια και ώς τώρα μόνο ο Αειφορικός Σχεδιασμός του 4ου έτους έχει εξασφαλιστεί) μπορεί και θα επανέλθει η συζήτηση, και –το κυριότερο- μπορεί να προσανατολιστεί στο επόμενο έτος. Του χρόνου οι συνθήκες θα είναι ακόμα χειρότερες από τις φετινές και, επιπλέον, όλοι οι φοιτητές θα έχουν το έλλειμμα γνώσης που συνεπάγονται οι πρόσθετες ανωμαλίες , αυτές που προκαλούνται από τις πράξεις και τις παραλείψεις του Υπουργείου Παιδείας και αυτές που προκαλούνται εσωτερικά με την μη ή την ατελή τέλεση των μαθημάτων.

Όσον αφορά τη συνάντηση, με δεδομένη την ήδη πολλή συζήτηση και την μηδενική εξέλιξη/πρόοδο, δεν βλέπω να υπάρχει σκοπιμότητα και όφελος, πριν εξασφαλιστούν τα στοιχειώδη (όπως προανέφερα)
Η κατάσταση είναι γνωστή και οι καθηγητές έχουν πάρει θέση και έχουν διατυπώσει προτάσεις, εδώ και καιρό, αλλά και πρόσφατα.

Είναι καλύτερο (και το μόνο θεσμικά ορθό)
α. οι φοιτητές να αποφασίζουν χωρίς να επηρεάζονται από οποιονδήποτε
και
β. να δοθεί σε ΟΛΟΥΣ η δυνατότητα, μέσω ηλεκτρονικών διαδικασιών, και να κάνουν προτάσεις και να αποφασίζουν/ψηφίζουν, χωρίς να υποβάλλονται στην απώλεια μαθημάτων και χρόνου, στον κόπο και στο
bullying (ειδικά από «εξωσχολικούς», που φαίνεται ότι θεωρούν τους φοιτητές της σχολής ανίκανους να διαχειριστούν τα θέματά τους και ότι χρειάζονται την πατρική τους καθοδήγηση)
Αφού λαμβάνονται οι αποφάσεις των φοιτητών, οι εκπρόσωποι των φοιτητών στη Συνέλευση του Τμήματος μπορούν να τις φέρουν σε αυτήν, ώστε να λαμβάνονται οι τελικές «επίσημες» αποφάσεις.

Φαντάζομαι έχει ληφθεί υπ’ όψιν ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια απώλειας ωρών διδασκαλίας...
Επίσης δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε να παίζουμε με τους φοιτητές
Erasmus και όσους δεν έχουν χρόνο και χρήμα για χάσιμο.

Φιλικά,
Γ Π