07/10/2020

ΑRC_ΕΣ109 Ειδικό Εργαστήριο Τέχνης στο Δημόσιο Χώρο

Χειμερινό εξάμηνο 2020-21

Πάνος Κούρος, Καθηγητής

Η σύγκλιση τέχνης και αρχιτεκτονικής βασίζεται τις τελευταίες δεκαετίες σε ένα κοινό ενδιαφέρον για τις κοινωνικές χρήσεις της μορφής στους χώρους συνύπαρξης και σύγκρουσης της σύγχρονης πόλης. H δημόσια τέχνη, ένα πεδίο που αλλάζει συνεχώς και ενσωματώνει σήμερα νέες αισθητικές και πολιτικές στρατηγικές, είναι η πιο σαφής έκφραση αυτής της σύγκλισης. Ο δημόσιος χώρος εννοείται σήμερα όχι ως σταθερός χώρος υποδοχής αντικειμένων και δράσεων, αλλά ως δημοκρατικό πεδίο όπου συνυπάρχουν και ανταγωνίζονται διαφορετικές θέσεις και πολιτικές. Διερευνούμε στην πράξη τι σημαίνει να παράγουμε έργο στο δημόσιο χώρο, επερωτώντας τόσο την έννοια του δημόσιου όσο και του χώρου, παίρνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις ριζικές οικονομικές και μιντιακές μετατοπίσεις που επιδρούν στις αντιλήψεις μας για τον έλεγχο, την πρόσβαση, την κοινωνική διάδραση στους χώρους ζωής της πόλης. Τι μπορεί να κάνει η τέχνη στους δημόσιους χώρους κατανάλωσης και ελέγχου; Ποιες είναι οι συνέπειες του να «ζούμε μαζί»; Σε ποιον ανήκει η πόλη;        

Οι σπουδαστές, ανάλογα με το ενδιαφέρον και τις δεξιότητές τους, προτείνουν και εξελίσσουν πρότζεκτ που ανταποκρίνονται στις συνθήκες ενός συγκεκριμένου τόπου, αξιοποιώντας μέσα από έρευνα τις φυσικές, ιστορικές, κοινωνικές σημασίες του. Οι παρεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εφήμερες εγκαταστάσεις, περφόρμανς, διαδικτυακές πλατφόρμες, συμμετοχικά πρότζεκτ, οργάνωση υπηρεσιών, ξεναγήσεις, εκδόσεις, κ.α. Μας ενδιαφέρει να δούμε πώς τα υπό εξέλιξη έργα ενεργοποιούν το δημόσιο διάλογο, μετατοπίζουν δεδομένες αντιλήψεις και γίνονται καταλύτες αλλαγών.

Προϋπόθεση συμμετοχής στο μάθημα είναι η ταυτόχρονη παρακολούθηση του μαθήματος επιλογής Εικαστικές/ Αρχιτεκτονικές Παρεμβάσεις στην Πόλη 1: Τι Είναι Δημόσια Τεχνη; Το μάθημα θα διεξαχθεί στην πόλη της Πάτρας, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως αυτά θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, και διαδικτυακά, χρησιμοποιώντας την τηλεδιάσκεψη ως μέσο τέχνης. Το πρώτο μάθημα θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ. Όσες-οι σκοπεύετε να παρακολουθήσετε το μάθημα, παρακαλώ στείλτε mail στο panos.kouros@ymail.com έως την Κυριακή 11 Οκτωβρίου. Θα σας σταλεί στη συνέχεια η πρόσκληση συμμετοχής στο πρώτο μάθημα της Δευτέρας.