08/06/2023

Πρόσκληση συμμετοχής σε διεθνές πρόγραμμα – εργαστήριο Erasmus Το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το ISMAT στο Portimao της Πορτογαλίας, με το Πανεπιστήμιο του Cagliari στην Ιταλία και με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας στην Πολωνία οργανώνουν ένα Blended Intensive Program (BIP) στο πλαίσιο των επαφών Erasmus το οποίο έχει ως τίτλο «Αρχιτεκτονική και Τουρισμός. Τα Αόρατα Δίκτυα». Το πρόγραμμα έχει ως στόχο τη μελέτη του μαζικού τουρισμού στη Μεσόγειο και πώς αυτός επιφέρει δραστικές αλλαγές στις περιοχές που αναπτύσσεται τόσο στο φυσικό όσο και στο αστικό και στο κοινωνικό τοπίο. Επιπλέον θα μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο ο μαζικός τουρισμός στηρίζεται από μια υποδομή δικτύων η οποία μένει συνήθως αόρατη και αφανής στους τουρίστες, αυτή των εργαζομένων στην τροφοδοσία και στις υπηρεσίες που στηρίζουν και οργανώνουν τις υπηρεσίες αναψυχής. Τέλος, το πρόγραμμα έχει ως στόχο να εισάγει μια επιπλέον παράμετρο μελέτης, αυτήν της μαζικής μετανάστευσης και της έλευσης στους τόπους αναψυχής μεταναστών και προσφύγων και πώς επηρεάζει η ξαφνική αυτή επέλαση τα δεδομένα του χώρου, πώς διαμορφώνονται οι όποιες προσπάθειες ενσωμάτωσης των ανθρώπων αυτών και πώς αντιδρά το αστικό και αγροτικό περιβάλλον στις ξαφνικές αυτές επελάσεις.
Από το Πανεπιστήμιο Πατρών θα συμμετάσχουν οι καθηγητές Πάνος Δραγώνας και Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος μαζί με οκτώ σπουδαστές. Προϋποθέσεις συμμετοχής είναι:
- Η εγγραφή κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 στο τέταρτο ή μεγαλύτερο έτος.
- Η δυνατότητα εγγραφής σε μάθημα Ανεξάρτητης Σπουδής κατά το χειμερινό εξάμηνο 2023-24.
- Η επάρκεια γνώσης της αγγλικής γλώσσας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο φάσεις: αρχικά οι φοιτητές μαζί με τους δυο καθηγητές θα μεταβούν στο Portimao της Πορτογαλίας για ένα εργαστήριο το οποίο θα λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις του ISMAT μεταξύ 10-14 Ιουλίου 2023. Για όλους τους συμμετέχοντες προβλέπεται κάλυψη εξόδων από το πρόγραμμα Erasmus. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2023 με τη διαδικτυακή συνεργασία των τεσσάρων σχολών.
Η παρακολούθηση του προγράμματος θα γίνει στα πλαίσια Ανεξάρτητης Σπουδής (4 διδακτικών μονάδων).
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι η Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν στα emails:
deltapi@upatras.gr και cvproimos@upatras.gr τα εξής:
- Αποδεικτικό επάρκειας στην αγγλική γλώσσα
- Συνοπτικό κείμενο 200 λέξεων στα αγγλικά το οποίο να τεκμηριώνει το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και να αναφέρει αν και πότε έχoυν επιλεγεί ξανά σε πρόγραμμα Erasmus και αν το έχουν ολοκληρώσει.