22/07/2022

Τα μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών με πολύ μεγάλη λύπη πληροφορήθηκαν την αιφνίδια εκδημία του Νίκου Κτενά, διακεκριμένου αρχιτέκτονα και αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ.
Ο Νίκος Κτενάς (1960-2022) σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Cornell στην Ithaca της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και, στη συνέχεια, μαθήτευσε, δίδαξε και συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με αρχιτέκτονες της Σχολής του Ticino, όπως ο Luigi Snozzi και ο Mario Botta.

Εκτός από το ΕΜΠ, ο Κτενάς είχε σημαντικό εκπαιδευτικό έργο σε αξιόλογες αρχιτεκτονικές σχολές του εξωτερικού, διδάσκοντας επί σειρά ετών στην Accademia di Architettura στο Mendrisio της Ελβετίας και, τα τελευταία χρόνια, στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου–Leonardo da Vinci.

Το αρχιτεκτονικό έργο του Κτενά, με εστίαση στις διαφορετικές εκδοχές των κτιρίων κατοίκησης –προαστιακές ή εξοχικές μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες ή πολυκατοικίες– χαρακτηρίζεται από απλές, αφαιρετικές γεωμετρίες, τη χρήση του εμφανούς σκυροδέματος και την ευαίσθητη ογκοπλαστική επεξεργασία ορθογωνικών πρισμάτων που διατρυπώνται για τη δημιουργία ανοιγμάτων, ημιυπαιθρίων χώρων και εξωστών. Έχει παρουσιαστεί εκτενώς σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2000, το 2006 και το 2012, και έχει δημοσιευτεί σε βιβλία και περιοδικά, ελληνικά και ξένα. Το 2008 τιμήθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής με Ειδική Διάκριση για το σύνολο του έργου του και το 2017 με το πρώτο Βραβείο Αρχιτεκτονικής του ίδιου Ινστιτούτου για το έργο του Πολυκατοικία Inside Out στο Νέο Ψυχικό.
Ο Νίκος Κτενάς ήταν ένας γλυκομίλητος, σκεπτόμενος άνθρωπος και συνδεόταν με ειλικρινή φιλία με πολλά από τα μέλη του Τμήματος. Η απρόσμενη εκδημία του αφήνει ένα ευρύ, δυσαναπλήρωτο κενό.