02/10/2017

VILLARD 19

Γεώργιος Α. Πανέτσος

Tο Villard είναι ένα διεθνές σεμινάριο αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από ένα δίκτυο δεκατεσσάρων πλέον αρχιτεκτονικών σχολών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας, και πιο συγκεκριμένα τις σχολές του Alghero, της Ancona, του Ascoli Ρiceno, της Genova, του Milano, της Napoli, της Pescara, του Palermo, του Paris Malaquais, των Πατρών, του Reggio Calabria , της Roma 3, του IUAV Βενετίας, κ.α.

Το σεμινάριο αναπτύσσεται μέσα από τριήμερες ή τετραήμερες συναντήσεις στις έδρες των σχολών που συμμετέχουν, μεταξύ αρχών Νοεμβρίου και αρχών Ιουλίου. Το ταξίδι ως μέσο γνώσης της πόλης είναι βασικό μέρος του. Κατά τη διάρκεια κάθε συνάντησης, με τη συμμετοχή των διδασκόντων από τις διάφορες σχολές, οργανώνονται μαθήματα, διαλέξεις, ξεναγήσεις και, στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους, μια έκθεση με παρουσίαση και βράβευση των καλύτερων έργων.
Ενδιάμεσα πραγματοποιείται η επεξεργασία των θεμάτων ανά σχολή.

Φέτος το σεμινάριο θα διαπραγματευθεί ζητήματα αρχιτεκτονικής αστικής κλίμακας στο Alcamo, μια πόλη 45.000 κατοίκων, κοντά στο Palermo, στη Σικελία.
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις μεταξύ των σχολών του δικτύου και των τοπικών παραγόντων.

To Σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές 4ου και 5ου έτους.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων φοιτητών ορίζεται σε  9.  
Είναι απαραίτητη η γνώση της αγγλικής ή της ιταλικής γλώσσας.
Η επιτυχής παρακολούθηση του σεμιναρίου
Villard αντιστοιχεί με πίστωση 4+8=12 διδακτικών μονάδων/ECTS, όσο ένα Μάθημα Κατεύθυνσης και ένα Ειδικό Εργαστήριο.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση, που θα παραλάβουν από τη Γραμματεία του Τμήματος, στην οποία και θα την παραδώσουν συμπληρωμένη το αργότερο μέχρι 11/10/2017.
Τα ονόματα των συμμετεχόντων θα ανακοινωθούν στις 12/10/2017.

Ο χρόνος της πρώτης συνάντησης στο Alcamo έχει προσδιοριστεί για τις 3-5 Νοεμβρίου 2017. O χρόνος των διεθνών συναντήσεων θα ανακοινωθεί.
Οι συναντήσεις του σεμιναρίου στην Πάτρα θα γίνονται εβδομαδιαία ανάλογα με τη διαθεσιμότητα του διδάσκοντος και των φοιτητών.