ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητές 

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ "The Future Of Conservatory"

Έληξε στις 31 Μαΐου.

Διοργάνωση: David Salisbury Conservatories, one of the UK’s leading manufacturers and installers of

hardwood Conservatories and Orangeries.

http://www.davidsalisbury.com/

Απονεμήθηκαν 2 βραβεία και 2 αναφορές

Κριτής: Oliver Heath, Sustainable Architectural & Interior Designer

All the finalists can be seen at http://www.pinterest.com/dsalisburycons/the-future-of-the-conservatory/

Oliver Heath κριτική Collectiv'EAU:

"Collective Eau is an intriguing and holistic scheme that offers an enticing view of developing the homeowner's connection with nature. It envisages different usages throughout the year from swimming in the summer to ice skating in the winter. It is in effect a mini biosphere or human terrarium. The scheme is thoughtfully detailed to allow for water collection and air flow through the structure. Whilst it allows for a variety of ground conditions and planting opportunities increasing its delight in use. Kiriakos has created an impressive set of presentation drawings that demonstrate a keen eye for detail and a wonderful ability to describe the poetic nature of his scheme."

Collectiv'EAU:

Τα Conservatories (εξωτερικές προσθήκες στις κατοικίες , συνήθως γυάλινες , που εξυπηρετούν την διατήρηση φυτών και οποροκηπευτικών αλλά και την αναψυχή) με την μορφή και τις λειτουργίες που έχουν σήμερα αποτελούν στατικές αδρανείς κατασκευές. "Κουτιά" κολλημένα στην κατοικία με ελάχιστη όμως αλληλεπίδραση μ'αυτήν. Σχεδόν σαν παράσιτα.

Tο κόνσεπτ του "Collectiv'EAU" είναι συνδυασμός 2 βασικών χειρονομιών. Tης αποκοπής από τον κτηριακό όγκο της κατοικίας και της χαρακτηριστικής δομής του βασισμένης σε 2 μόνο στοιχεία, το "χωνί" της στέγης και τον "λόφο". Η πρώτη χειρονομία δίνει την δυνατότητα στο conservatory να πάρει όποια μορφή θέλει ο ιδιοκτήτης, σε όλα τα μεγέθη ανάλογα με το budget η τον αριθμό των χρηστών. Λειτουργεί σαν αυτόνομη μονάδα με μεγαλύτερη ποικιλία χρήσεων (αναψυχή,καλλιέργεια, κολύμπι,πατινάζ κ.α) αλλά και χώρων. Το conservatory του μέλλοντος θα είναι πολυμορφικό και δυναμικό. Δεύτερον τα 2 στοιχεία της κατασκευής σχεδιασμένα με απλότητα προσομοιώνουν την αίσθηση ενός λόφου με ένα δέντρο στην κορυφή που παρέχει σκιά ενισχύοντας τη σύνδεση με τα φυσικά στοιχεία (φύτευση,νερό,ζέστη,ψύχος). Κάτι που στερείται το σημερινό conservatory. Είναι θα λέγαμε περισσότερο ένα φυσικό ύψωμα παρά ένας τεχνητός οργανωμένος κήπος με γλάστρες. Ένας αυτόνομος ζωντανός οργανισμός που ο χαρακτήρας του διαρκώς μεταβάλλεται από εποχή σε εποχή.

Όλα αυτά βέβαια έρχονται και ντύνονται με την κύρια πρόθεση του προγράμματος που είναι η σοφή διαχείριση του βρόχινου νερού ,που ένα μέρος του αφιερώνεται στην άνεση των χρηστών συλλέγοντας το και χρησιμοποιώντας το σε διαφορετικές χρονικές φάσεις και ένα άλλο ποτίζει την φύτευση του λόφου. Στην εποχή της περιβαλλοντικής κρίσης η εξοικονόμιση νερού είναι το παν. Ο κύκλος του νερού συντελείται αυτόματα χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη επέμβαση και βασίζεται στην συλλογή , την απορρόφηση και την εξάτμιμη όπως ακριβώς και στην φύση.