ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΥΝΑΒΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ, L. Sofiadi, Ka. Szóstkiewicz, I. Salianji
Καθηγητές 

Office: Architects for Urbanity

Project Title: Varna Regional Library ''Pencho Slaveykov''

Status: 1st prize competition winner

Team: Irgen Salianji, Marina Kounavi, Katerina Petrocheilou, Liana Sofiadi, Karolina Szóstkiewicz

Total Area: 17 500 m2

Parking Spots: 330

Official Competition Website: http://www.varnalibrary.bg/entries?id=40

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πενταμελής ομάδα απόφοιτων αρχιτεκτόνων-μηχανικών (Αρχιτεκτονικών σχολών Βόλου και Πάτρας) κέρδισε το 1o Βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό με θέμα το νέο κτίριο της Βιβλιοθήκης “Pencho Slaveykov” στη Βάρνα (Βουλγαρία).

Η νικητήρια ομάδα έχει ιδρύσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Architects for Urbanity στο Ρότερνταμ, και αποτελείται από τα εξής άτομα: Irgen Salianji (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας_Π.Θ.), Μαρίνα Κουνάβη (Πανεπιστήμιο Πατρών_Π.Π.), Κατερίνα Πετροχείλου (Π.Π.), Λιάνα Σοφιάδη (Π.Θ.) και Karolina Szóstkiewicz (Warsaw University of Technology).

Ρότερνταμ, 17.01.2016

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Αρχιτεκτονικής με τίτλο: “Design the New Varna Library ” ολοκληρώθηκε με επιτυχία συγκεντρώνοντας 370 διεθνείς συμμετοχές, εκ των οποίων οι 42 προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο. Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν διεθνώς καταξιωμένοι αρχιτέκτονες με εμπειρία στο σχεδιασμό και την κατασκευή βιβλιοθηκών. Η νέα βιβλιοθήκη θα είναι η πρώτη βιβλιοθήκη που χτίζεται στη Βουλγαρία στην πορεία τριάντα χρόνων. Εκτός του ότι θα παρέχει έναν ελκυστικό εργασιακό χώρο, θα στεγάσει 860,000 αντικείμενα, διατηρώντας παράλληλα χώρο για ακόμη 400,000 νέες ‘αφίξεις’. Το ζητούμενο είναι ένας σύγχρονος θεσμός με σύγχρονη αντίληψη: “Περάστε τον ελεύθερο χρόνο σας μαζί μας”.

Το πρότζεκτ της πενταμελούς ομάδας Architects for Urbanity ψηφίστηκε ομόφωνα από την Επιτροπή του Διαγωνισμού για την άρτια αρχιτεκτονική του ποιότητα και την διακριτική του ένταξη στον περιβάλλοντα χώρο. Αφορά σε έναν τετραώροφο όγκο ύψους 20μ. και επιφάνειας κάλυψης 17.500 τ.μ., που διαιρείται από το “κενό” – τον χώρο του ‘άυλου’, τον ‘χώρο της γνώσης’. Οραματίζεται ένα κτίριο-μπαταρία, που θα ανατροφοδοτεί το αστικό σκηνικό με στιγμιότυπα – ένα momentum που θα επιταχύνει τη συνεχή ροή του κοινού στο εσωτερικό του. Η δύναμη έλξης πηγάζει από το “κενό” – ο χώρος στροβιλισμού της γνώσης αρχικά δελεάζει και στη συνέχεια ρουφάει τον περαστικό στο διάβα του.

Το πλούσιο πρόγραμμα σε συνδυασμό με τις ποιοτικές διακυμάνσεις των χώρων σε επίπεδο φωτισμού, θορύβου, στάσης και παροχής γνώσης διανθίζουν την έννοια “βιβλιοθήκη”. Παύει να υφίσταται για τον αναγνώστη – υπάρχει για τον Άνθρωπο. Το στιβαρό κομμάτι της βιβλιοθήκης – ένα σύγχρονο Ζιγκρουράτ – φέρει τα “γήινα” στοιχεία μιας βιβλιοθήκης, τη διοίκηση και το αρχείο της.

Το οικόπεδο της νέας Βιβλιοθήκης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, μεταξύ των οδών Osmi Primorski Pok Blvd, Bratya Miladinovi St, και Professor Marin Drinov St, ενώ γειτνιάζει με το Δημαρχείο, που αποτελεί υφιστάμενο τοπόσημο και σύγχρονο κληροδότημα της Σοβιετικής Αρχιτεκτονικής. Το οικόπεδο, με συνεχές μέτωπο στο κομμάτι της Εθνικής Οδού Βουλγαρίας που διατρέχει την πόλη, ενεργεί ως κόμβος του δικτύου πολιτιστικών κτιρίων της πόλης, όπως το Ιστορικό Μουσείο και την Όπερα.

Η εξωστρέφεια του κτιρίου των Architects for Urbanity στο επίπεδο του δρόμου επιτρέπει τη διεξαγωγή πολυπληθών και μεγάλης κλίμακας events, όπως εκθέσεις, περφόρμανς, και κονσέρτα. Ο δημόσιος χαρακτήρας του ισογείου μαζί με το εύθραυστο αρχιτεκτονικό όριο –το υαλοπέτασμα – ενοποιούν το κτίριο με τη γραμμική πλατεία και την σοβιετικής κοπής boulevard που βρίσκονται εμπρός του. Και προγραμματικά ο χώρος του ισογείου είναι το μέρος της βιβλιοθήκης που δίνεται πίσω στην πόλη. Η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε τόπο αστικών εμπειριών.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δημαρχείου της Βάρνας και του Επιμελητήριου Αρχιτεκτόνων της Βουλγαρίας, και τελεί υπό την αιγίδα της WhAT Association. Σύμφωνα με τον Επικεφαλή Αρχιτέκτονα του Δημαρχείου της Βάρνας και μέλος της Κριτικής Επιτροπής, Arch. Victor Buzev, η κατασκευή του κτιρίου θα ολοκληρωθεί το 2020.

Περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό: http://www.varnalibrary.bg/

Η ιστοσελίδα των Architects For Urbanity: http://architectsforurbanity.com/