Tο Διεθνές Περιοδεύον Σεμινάριο Σχεδιασμού Villard είναι ένα διεθνές ακαδημαϊκό δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν, εκτός των Πατρών, οι αρχιτεκτονικές σχολές του Alghero, του Ascoli Piceno, της Βενετίας, της Γένοβας, του Μιλάνου, της Νεάπολης, του Palermo, του Παρισιού (Paris Malaquais), της Pescara, του Reggio Calabria και της Ρώμης (Roma 3) και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Σχολής Μηχανικών της Αncona. Έχει ως αντικείμενο τον αστικό και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και περιλαμβάνει συνεργασία με πολιτιστικά ιδρύματα (όπως π.χ. το ΜΑΧΧΙ της Ρώμης), δήμους και παραγωγικούς φορείς.

Το σεμινάριο δέχεται 12 φοιτητές από κάθε συμμετέχουσα σχολή. Το ετήσιο πρόγραμμα προβλέπει την επεξεργασία ενός σχεδιαστικού θέματος μεγάλης έκτασης και πολυπλοκότητας, το οποίο προτείνεται από δημοτικές διοικήσεις ή άλλους φορείς και συνδέεται με πραγματικές συνθήκες και ανάγκες. Το θέμα παρουσιάζεται στην αρχή του σεμιναρίου επί τόπου και αναπτύσσεται μέσα από εργασία στις έδρες των συμμετεχουσών σχολών και σε τακτικά κοινά σεμινάρια που τελούνται σε επιλεγμένους προορισμούς. Τα στοιχεία της περιοδείας, του ταξιδιού και της επίσκεψης πραγματικών χώρων, καθώς και της κατανόησης των τοπικών κοινωνικών, οικονομικών και άλλων συνθηκών, αποτελούν βασική υποστηρικτική δομή του σεμιναρίου και μέσον γνώσης και παραγωγής. Σε κάθε “σταθμό” της περιοδείας, με τη συμβολή των καθηγητών των πανεπιστημίων που συμμετέχουν και προσκεκλημένων, εκτός από εργαστήρια σχεδιασμού, πραγματοποιούνται σειρές διαλέξεις, μικρά θεματικά συνέδρια, ξεναγήσεις και εκθέσεις. Κάθε “σταθμός” διαρκεί 3-4 ημέρες. Η δομή του σεμιναρίου επιτρέπει στους συμμετέχοντες φοιτητές να έρχονται σε επαφή με περιοχές, σύνολα, κτήρια και χώρους με πολύ διαφορετικά υλικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, και να αντλούν εμπειρία και γνώση από δασκάλους και συμφοιτητές προερχόμενους από άλλα ακαδημαϊκά περιβάλλοντα. Κάθε ετήσιο σεμινάριο ολοκληρώνεται με μια τελική εκδήλωση, που περιλαμβάνει δημόσια έκθεση, παρουσίαση, κριτική και βράβευση των καλύτερων εργασιών. Στη συνέχεια δημοσιεύεται κατάλογος.

Το σεμινάριο Villard ιδρύθηκε το 1999. Το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέσχε ως παρατηρητής το 2004-5 και έκτοτε ως κανονικό μέλος. Η κρίση και η συνακόλουθη περικοπή του προϋπολογισμού του Τμήματος περιόρισε τον αριθμό των συμμετεχόντων φοιτητών. Η πανδημία περιόρισε τη λειτουργία του Σεμιναρίου για 1,5 χρόνο. Η παρατεινόμενη έλλειψη χρηματοδότησης δεν επέτρεψε τη συμμετοχή του Τμήματος στο σεμινάριο μετά το 2020. Ωστόσο συμμετέχει κανονικά στην επιστημονική επιτροπή και άλλες εργασίες του σεμιναρίου ο καθηγητής Γ. Πανέτσος.

H συμμετοχή στο Διεθνές Περιοδεύον Σεμινάριο Σχεδιασμού Villard υπήρξε ο βασικός μοχλός της διεθνούς εκπαιδευτικής εμπλοκής του Τμήματος. Φοιτητές του απέσπασαν το βραβείο ή –μεταγενέστερα, όταν τα βραβεία έγιναν τρία- ένα από τα βραβεία σε όλες τις διοργανώσεις του σεμιναρίου πλην μιας, με αποτέλεσμα την παραγωγική εξοικείωση και την τόνωση της αυτοπεποίθησής τους σε διεθνές περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες εξελίχθηκαν πολύ θετικά στο ακαδημαϊκό και/ή το υψηλής στάθμης επαγγελματικό πεδίο, ενώ πολλοί σταδιοδρομούν με επιτυχία στο εξωτερικό.
Το Villard αποτελεί το πάγιο όχημα εξωστρέφειας και διεθνούς προβολής του έργου του Τμήματος, με κύριο αποτέλεσμα τη διεθνή διάκριση και την κατάταξή του μεταξύ των καλύτερων Ευρωπαϊκών σχολών Αρχιτεκτονικής από τη σχετική αξιολόγηση του περιοδικού Domus (μόνου από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου).

Στις 22 Ιουνίου του 2019 φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών διακρίθηκαν μετά τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό του ετήσιου σεμιναρίου αρχιτεκτονικής “Villard 20” με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Γεώργιο Α. Πανέτσο. Το Villard είναι ένα Διεθνές Περιοδεύον Σεμινάριο Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από ένα δίκτυο αρχιτεκτονικών σχολών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων οι σχολές των Alghero, Ancona, Ascoli Ρiceno, Genova, Milano, Napoli, Pescara, Palermo, Paris Malaquais, Πατρών, Roma, Torino, IUAV Βενετίας, και άλλες. Ο διαγωνισμός είχε θέμα “Reconstructing through the Waters of Ischia” και η τελική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 20-21 Ιουνίου 2019 στο νησί Ίσκια της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα δόθηκαν τα βραβεία:
1ο Βραβείο Ατομικής Εργασίας Φοιτητή στη Σοφία Σoυβατζόγλου (επί 95+ συμμετοχών) για την πρόταση αστικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού “Enrichment of the Historic Area: Miraggio - Mare - Memoria”
3ο Βραβείο Συλλογικής Εργασίας στις Σοφία Σουβατζόγλου, Κατερίνα Βουκελάτου, Βίκυ Μπαλή, Μαρίνα Ανδριώτη (επί συνόλου 23+ συμμετοχών από 14 σχολές) για την πρόταση αστικού σχεδιασμού με τίτλο “Enchance and Recreate Ischia”