27/10/2010

Στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Biennale Έκθεσης Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με θέμα "People meet in architecture" και ειδικότερα της δράσης: "Universities meet in architecture", ομάδα διδασκόντων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών οργάνωσε εργαστήριο με τη συμμετοχή φοιτητών στο οποίο διερευνήθηκε η παράμετρος του χρόνου στον αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό.

Θέμα Εργαστηρίου:

"Time & Place of Meeting"

Διδακτική Ομάδα:

Κ. Γρίβας, Η. Κωνσταντόπουλος, Γ. Πανέτσος, Β. Πετρίδου, Π. Πάγκαλος

Στο εργαστήριο επιλέχθηκαν οι κάτωθι Φοιτητές (3ου, 4ου και 5ου έτους):

Π. Αναγνωστοπούλου

Χρ. Αντωνέλλη

Ι. Γεωργιτσοπούλου

Ειρ. Καπαρού

Μ. Καρούτσου

Μ. Κουνάβη

Αιμ. Κουστάη

Αιμ. Κρητικού

Γ. Κυβερνήτης

Γ. Κωτσοπούλου

Αικ. Λάμπρου

Θ. Μαργάρη

Στ. Μιγδάλη

Α. Μουρελάτος

Αικ. Μπούνια

Α. Νερολόγου

Ευστρ. Ορφανού

Σ. Π. Πανταζόπουλος

Μ. Παπαδημητρίου

Μ. Παρασκευοπούλου

Μ. Πιρόκκας

Ρ. Ρούσσου

Αικ. Σαλονικίδη

Μ. Σταμάτη

Αγ. Σωτηροπούλου

Κ. Τσάμης

Δ. Τσιλιμπάρης

Αν. Τσοπελάκη

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου (με ολοήμερη και συνεχή παρουσία φοιτητών και διδασκόντων) οργανώθηκαν 5 διαλέξεις σχετικές με τη θεματολογία, με προσκεκλημένους ομιλητές τους:

Χ. Τερέζη, Καθ. Τμήματος Φιλοσοφίας Παν. Πατρών

Π. Πολυχρονίου, Λέκτορα Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Παν. Πατρών

Α. Δερμιτζάκη, Υποψήφιο Διδάκτορα Ιατρικής

Γ. Ροιλού, Θεατρολόγο, Συγγραφέα, Διδάσκουσα του Τμ. Θεατρικών Σπουδών Παν. Πατρών

Κ. Καπέλα, Διευθυντή του βιβλιοπωλείου "Πολύεδρο"

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου παρουσιάστηκαν στη Βενετία στις27 Οκτωβρίου (Salla delle Colonne, Palazzo Ca' Giustinian) παράλληλα με τη διοργάνωση στρογγυλής τράπεζας με προσκεκλημένους ομιλητές, στην οποία συμμετείχαν οι Έλληνες Επίτροποι στη 12η Biennale Ζήσης Κοτιώνης & Φοίβη Γιαννίση, Β. Πετρίδου & Π. Πάγκαλος από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Γ. Τζιρτζιλάκης απο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Λούκα Μαρία Φραντζέσκο Φάμπρις από το Πολυτεχνείο του Μιλάνο, μέλη της ομάδας Weimar Public, καθώς και επίσημοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φοιτητές και καθηγητές από τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά την επίσκεψη στη Βενετία οι φοιτητές παρακολούθησαν διαλέξεις των αρχιτεκτόνων Aaron Betsky, Hani Rashid, Winy Maas, Wolf Prix. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης, επίσκεψη στο Μιλάνο και στη γύρω περιοχή με ξενάγηση στα έργα του Aldo Rossi: συγκρότημα κατοικιών Gallaratese, Σχολείο στο Broni, Σχολείο στο Fagnano Olona, μνημείο Segrate.

Συνοδοί Καθηγητές:

Η. Κωνσταντόπουλος, Β. Πετρίδου, Π. Πάγκαλος