ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

Η δρ Άλκηστις Ρόδη είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Harvard και το Boston Architectural Center.   
Σπούδασε στο ΕΜΠ (Δίπλωμα Αρχιτέκτονος Μηχανικού, 1994) και το Harvard Graduate School of Design (MAUD, 1997) ως υπότροφος του ΙΚΥ και του Harvard /Doxiadis Fellowships. Απέκτησε Διδακτορικό από το Delft University of Technology (PhD in Engineering, 2008) ως υπότροφος του Ιδρύματος Μιχελή. Στη διδακτορική της διατριβή της ανέπτυξε ένα νέο σχεδιαστικό εργαλείο ανάπλασης κεντρικών αστικών περιοχών μετασχηματίζοντας το οικοδομικό τετράγωνο βάσει των αρχών της ‘Δημιουργικής Πόλης’.
Πριν από την έναρξη της ακαδημαϊκής της σταδιοδρομίας άσκησε την αρχιτεκτονική και τον αστικό σχεδιασμό στις ΗΠΑ με τους Perry Dean Rogers (1997-98) και την Ελλάδα (1999-). Διετέλεσε ειδική σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης για θέματα αστικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και αστικής διαχείρισης (2010-12).
Η πρόσφατη έρευνά της επικεντρώνεται στην αστική μορφολογία σε σχέση με την αστική βιωσιμότητα και ανάκαμψη, την κοινωνική συνοχή και ΄αστική ευτυχία’και τις υγιείς πόλεις. Στο πλαίσιο αυτό εισήγαγε το 2015 την έννοια του ‘Bricolage Urbanism’.  Τα προηγούμενα χρόνια είχε διεξαγάγει εκτενή έρευνα πάνω στη Μοντέρνα Ελληνική αρχιτεκτονική και πολεοδομία, η οποία οδήγησε στην έκδοση του βιβλίου Modern Architectures in History: Greece (Reaktion, 2013) με τον Αλέξανδρο Τζώνη. Επιμελήθηκε και συνεισέφερε σε συλλογικούς τόμους. Το ερευνητικό και σχεδιαστικό έργο της έχει δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις.

Μαθήματα: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός, Αστικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός, Μάθημα Επιλογής

Ώρες γραφείου: Πέμπτη 15:00-19:00