ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

Η Δήμητρα Κατσώτα είναι αρχιτέκτων, καθηγήτρια αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου διδάσκει και συντονίζει εργαστήρια, μαθήματα σχετικά την αρχιτεκτονική πρακτική και έρευνα μέσω του σχεδιασμού. Είναι επικεφαλής διεθνών συνεργασιών του ΤΑΜΠΠ με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (2022- ) και τα Πανεπιστήμια της Νάπολης και Μπολόνια (2022- ) και εργαστηρίων - joint studios σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης (2021-2021 και 2022-2023), τα Πανεπιστήμια της Νάπολης και Μπολόνια (2022-2023), το Πανεπιστήμιο του Τορόντο (2009, 2019, 2022), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης (2016-2017), την Design Academy Eindhoven (2016-2017), το Rhode Island School of Design (2014-2015). To 2015-2016 ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Harvard, Graduate School of Design.
Τα ενδιαφέροντά της έγκεινται στη διεπιστημονική μελέτη της αρχιτεκτονικής και του τοπίου, του κτηρίου και της πόλης προσεγγίζοντας τον σχεδιασμό και την έρευνα μέσα από διάφορες κλίμακες και μέσα αναπαράστασης.
Είναι εμπνεύστρια και επικεφαλής των εν εξελίξει ερευνών σχεδιασμού Retrieving Athens και Coastal Domains με στόχο τη συστηματική καταγραφή και αποτίμηση συνθηκών και μετασχηματισμών του Κέντρου της Αθήνας και παράκτιων επικρατειών της Ανατολικής Μεσογείου αντίστοιχα και ο οραματισμός συνεκτικών στρατηγικών για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση ενός βιώσιμου Μεσογειακού αύριο.
Είναι συνιδρύτρια του γραφείου buerger katsota architects με έδρα την Αθήνα και τη Βιέννη. Το μελετητικό αντικείμενο του γραφείου περιλαμβάνει έργα ιδιωτικά και δημόσια, έρευνα και επιμελητική δραστηριότητα σχετικά με την αρχιτεκτονική και τον αστικό σχεδιασμό. Μελέτες και έργα του γραφείου buerger katsota architects έχουν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και βραβεία όπως τα Best Architects 20 Residential Single-Family Award και Bigsee Architecture Award 2019 για τις κατοικίες A·2 (2019). Το 2015 και 2013, τα έργα ‘Six Thresholds Playground’ και ‘House A + B’ αντίστοιχα, ήταν υποψήφια για το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική Mies van den Rohe. Τα έργα ‘House E’ και ‘Patras Student Studios’ έχουν βραβευτεί στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (έπαινος 2022 και 2013 αντίστοιχα) και η κατοικία στη Βιέννη ‘House S’, στα Βραβεία Αρχιτεκτονικού Έργου ΣΑΔΑΣ στην κατηγορία ‘αρχιτεκτονική εκτός συνόρων’ (2010). Το έργο του γραφείου έχει δημοσιευθεί εκτενώς σε διεθνείς επιθεωρήσεις, αρχιτεκτονικά περιοδικά, τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο όπως Wallpaper, Bauwelt, Αρχιτεκτονικά Θέματα, Guardian, και παρουσιασθεί σε αρχιτεκτονικές εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη, the Boston Museum of Science, the Architekturzentrum Wien, the Harvard Graduate School of Design, Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.
Ως επιμελήτρια της διεθνούς δίγλωσσης επιθεώρησης αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ έχει επιμεληθεί πενήντα εννέα τεύχη, δύο Επετηρίδες Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, πέντε εκθέσεις και συνδιοργάνωσε τρείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Το 2009 ίδρυσε τα Βραβεία Αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ.
Σπούδασε αρχιτεκτονική στην Architectural Association School of Architecture, Λονδίνο (AADipl, 1996) και το Πανεπιστήμιο Harvard, Graduate School of Design, Cambridge - MA (MΑrch, 2001)

Μαθήματα: Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός

Ώρες γραφείου: Τρίτη 9:00 - 10:00, Τετάρτη 9:00 - 11:00