26/07/2012

To βιβλίο ArchivePublic: Επιτελώντας Αρχεία. Τοπικές Παρεμβάσεις (επιμ. Πάνος Κούρος και Ελπίδα Καραμπά), που εκδόθηκε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και τις εκδόσεις Cube (2012) τεκμηριώνει την ερευνητική δραστηριότητα και τις προτάσεις τέχνης που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια του καλλιτεχνικού ερευνητικού έργου Archive Public (2009-11) με την υποστήριξη του προγράμματος Κ. Καραθεοδωρή του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στα ευέλικτα όρια συζήτησης της αρχειακής τέχνης σήμερα, το έργο Archive Public διερευνά τη δυνατότητα των καλλιτεχνικών πρακτικών αρχείου να παρεμβαίνουν στο δημόσιο χώρο, αμφισβητώντας την κυρίαρχη ηγεμονία και σχεδιάζοντας δυνατότητες αλληλέγγυας δράσης. Το βιβλίο περιλαμβάνει θεωρητικές προσεγγίσεις της αρχειακής πρακτικής στη σύγχρονη τέχνη, τις προτάσεις καλλιτεχνών που δημιουργήθηκαν ειδικά για το συγκεκριμένο έργο, καθώς και μια ανθολογία κειμένων σύγχρονων διανοητών που εξετάζουν επιμέρους ζητήματα του αρχείου σε σχέση με τη δημόσια σφαίρα και τις θεωρίες της δημοκρατίας, τις έννοιες της θέσμισης και της θεσμίζουσας πρακτικής, τις παρεμβάσεις στη μεταβαλλόμενη αστική πραγματικότητα, τη φιλοσοφία και αρχαιολογία των μέσων καθώς και τις παγκόσμιες ροές μετανάστευσης και πληροφόρησης. Οι παρεμβάσεις εστιάζουν στην αστική και κοινωνική συνθήκη της Πάτρας, όπως αυτή επηρεάζεται από μια διατοπική δυναμική και δημιουργεί συσχετίσεις με άλλες τοπικότητες.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Βαγγέλης Βλάχος, Νάγια Γιακουμάκη, Λίνα Θεοδώρου, Γιώτα Ιωαννίδου, Μαρία Κόντη, Στέφανος Τσιβόπουλος, Γρηγόριος Φαρμάκης.

Θεωρητικά κείμενα: Arjun Appadurai, Wolfgang Ernst, Boris Groys, Ελπίδα Καραμπά, Πάνος Κούρος, Oliver Marchart, Gerald Raunig, Saskia Sassen, Γιάννης Χωριανόπουλος.

Στην παραγωγή των έργων συμμετείχαν οι φοιτήτριες του Τμήματος: Ερνεστίνα Καρυστιναίου-Ευθυμιάτου, Ρούλα Κουβαρά, Ελένη Αντωνέλλη, Χριστίνα Αντωνέλλη, Κατερίνα Χριστοπούλου.

http://christoslialios.com/Project/archivepublic1.html http://www.cubearteditions.com/_books/ArchivePublic_1.html