Δ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, Γ. ΟΡΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητές 

Αικ. ΛΙΑΠΗ

greekarchitects 2012 Awards

Ημερομηνία παρουσίασης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Παν. Πατρών: Φεβρουαριος 2012

"EARTHSEA"

Σκoπός αυτής της διπλωματικής εργασίας ήταν η σύνθεση ενός πολυχώρου που ενσωματώνει φυσικά συστήματα νερού ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί πολιτισμικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες. Το οικόπεδο βρίσκεται στο χώρο που ορίζεται από το ποτάμι του Γλαύκου, τη θάλασσα, το όριο του νέου λιμανιού της Πάτρας και του παραλιακού δρόμου της Ακτής Δυμαίων.

Θέλοντας να αναδείξουμε τα έντονα χαρακτηριστικά του οικοπέδου κρατήσαμε τη ροή και τη θέση των παραποτάμων που βρίσκονταν σε αυτό. Οι παραπόταμοι καλύπτουν τις αρδευτικές ανάγκες του οικοπέδου ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούνται και σε δραστηριότητες αναψυχής.

Στο σημείο που καταλήγουν οι παραπόταμοι τοποθετήθηκε ένα βαθμιδωτό πηγάδι, που χρησιμεύει και ως σκηνή πολλαπλών χρήσεων. Το πάρκο EarthSea φιλοξενεί επίσης έναν εκθεσιακό χώρο, μια καφετέρια και ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης τα οποία ακολουθούν μία σπειροειδή οργάνωση γύρω από το πηγάδι.

Ο αφαλατωτής αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο του πάρκου όντας παράλληλα και το ψηλότερο σημείο του. Η λειτουργία του βασίζεται στον φυσικό κύκλο του νερού.

Στο σύνολό του το πάρκο, συγκεντρώνει διαφορετικά είδη φυτεύσεων ανάλογα με την χρήση των χώρων. Με αυτό τον τρόπο επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε διαφορετικά περιβάλλοντα προσδίδοντας μια ιδιαίτερη ταυτότητα στο πάρκο. Κοινή συνισταμένη όλων αποτελεί το νερό το οποίο δένει τους χώρους μεταξύ τους.