ΑΛΕΞΙΑ ΚΟΥΤΣΟΣΠΥΡΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΠΑΧΝΙΩΤΟΥ

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκυο και στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας προτείνεται ένας χώρος – μηχανή παραγωγής τέχνης, σε ένα αμαξοστάσιο της σιδηροδρομικής γραμμής Yamanote,που συνδέει με κυκλική διαδρομή τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του μητροπολιτικού Τόκυο.

Πρόκειται για ένα κτήριο που αποτελείται από τρία επίπεδα. Στη βάση του βρίσκονται τα εργαστήρια παραγωγής τέχνης, ενώ στο ανώτερο επίπεδο γίνεται η αποθήκευση και προετοιμασία των έργων για διανομή στην πόλη είτε μέσω φορτηγών, είτε μέσω των τρένων της γραμμής.Η πρόσβαση γίνεται από το ενδιάμεσο – δημόσιο επίπεδο μέσω μιας κεκλιμένης πλατείας που συνδέει την πόλη με τις εκθεσιακές πλατφόρμες. Τα τρένα εδώ αποκτούν νέο ρόλο: είτε μετατρέπονται σε μουσείο ανοίγοντας τις πόρτες τους σε ώρες μη λειτουργίας είτε περιάγουν έργα κατά τις ώρες λειτουργίας.

Τα επίπεδα συνδέονται με τρεις κατακόρυφους πυρήνες κίνησης και ένα γερανό που συντονίζει τόσο τις λειτουργίες του κτηρίου όσο και τις κινήσεις των έργων. Η όλη διαδικασία - παραγωγή, αποθήκευση, διανομή - μετατρέπεται σε μια performanceτης οποίας καθένας μπορεί να γίνει μέρος.

Σημεία επέμβασης αποτελούν και οι πλατφόρμες των έξι μεγαλύτερων σταθμών της γραμμής όπου κάποιες προσωρινές κατασκευές μετατρέπονται σε υπερυψωμένα μουσεία ή χώρους για καλλιτεχνικά και πολιτιστικά δρώμενα.