Κωδικός Μαθήματος 
ARC_340A
Διδακτικές Μονάδες 
4

Το μάθημα Ιστορία της Αρχιτεκτονικής 4 έχει ως στόχο την εξοικείωση των φοιτητών με ζητήματα Αρχιτεκτονικής και Τέχνης από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, την κριτική τοποθέτηση απέναντι στα έργα και στις αξίες που εμπεριέχουν και τη διερεύνηση των κοινωνικών και πολιτιστικών αιτιών που συνετέλεσαν στην παραγωγή τους. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην κατανόηση των τεχνών και της αρχιτεκτονικής μέσα από την ιστορική εξέλιξή τους, η εισαγωγή στην κριτική αντιμετώπιση των θεωρητικών προβληματισμών που διέπουν τα έργα καθώς και ο σχολιασμός τους ως φορείς της καλλιτεχνικής διαδικασίας. H παράλληλη διδασκαλία της Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής στοχεύει στη σύνδεση των έργων και των προβληματισμών των διαφόρων μορφών της εικαστικής παραγωγής (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, διακόσμηση, σχεδιασμός επίπλων και χρηστικών αντικειμένων) κατά την εξέλιξη της καλλιτεχνικής αναζήτησης των διαφόρων εποχών. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται και στην παρουσίαση της ελληνικής τέχνης και αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα.

Διάρθρωση μαθημάτων

-Ο 20ος αιώνας ξεκινά. Εξπρεσιονισμός, Φοβισμός, Η έννοια της Μητρόπολης. Ζητήματα οργάνωσης των μητροπόλεων της κεντρικής Ευρώπης. Ο. Wagner, A. Loos και T. Garnier.
- Νεωτερισμοί και Παράδοση στην αρχιτεκτονική: παραδείγματα από Αμερική και Ευρώπη. L.H. H. Sauvage - P. Behrens, Sullivan, F. L. Wright, A. Loos, Auguste Perret.
- Κυβισμός, Φουτουρισμός, Σουπρεματισμός,, Ντανταϊσμός, Σουρεαλισμός.
- Τέχνη και Αρχιτεκτονική στην περίοδο του Μεσοπολέμου στην Ευρώπη: Μπάουχαους, Ντε Στιλ, Κονστρουκτιβισμός, η εγκατάσταση της «λειτουργικότητας» ως αξίωμα της Μοντέρνας αρχιτεκτονικής και στόχος της σύγχρονης κοινωνίας, Le Corbusier, L. Mies van der Rohe.
- Προπολεμικός Μοντερνισμός στην Ελλάδα.
- Ο διάκοσμος: από τον Hoffman στον Carlo Scarpa.
- Τέχνη και Αρχιτεκτονική μετά τον 2ο ΠΠ: Αμερική-Ευρώπη. Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός, Ζωγραφική του χρωματικού πεδίου, Ποπ Αρτ, Οπ Αρτ, τα συνέδρια των CIAM, A. Aalto, L. Kahn, Alison & Peter Smithson.
- Τεχνολογικές καινοτομίες στην τέχνη και την αρχιτεκτονική: Κινητική Τέχνη, Εννοιακή Τέχνη, Happenings, Land Art, Φωτογραφικός Ρεαλισμός. Jean Prouve, Buckminster Fuller, Archigram, Archizoom , Piano, Rogers, - N.Foster, Herzog & de Meuron.
- Δεξιότητες και Μύθοι στην ελληνική αρχιτεκτονική: Πικιώνης, Κωνσταντινίδης, Ζενέτος, Βαλασμάκης Κρόκος, Αντωνακάκης.
- Μίμηση, Μνήμη και παράδοση: Μοντερνισμός και Μεταμοντερνισμός στην Τέχνη και την Αρχιτεκτονική.
- Σύγχρονοι προβληματισμοί στην τέχνη και την αρχιτεκτονική στο τέλος του 20ου αιώνα και στην αρχή του 21ου.